x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calitatea aerului în București. Fechet: Există un risc major ca statul român să fie condamnat

Calitatea aerului în București. Fechet: Există un risc major ca statul român să fie condamnat

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   14:45
Calitatea aerului în București. Fechet: Există un risc major ca statul român să fie condamnat

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, susține că există un risc major ca statul român să fie condamnat de Curtea Europeană de Justiție în ceea ce privește calitatea aerului din Capitală.

„România se află deja într-o procedură de infringement. În ceea ce privește municipiul București, avem depășiri pe de o parte la particule, PM2,5 și PM 10, la fel cum avem depășiri la oxizii de azot. Acești doi poluanți, dar cu precădere oxizii de azot, vin fie din combustie internă de la trafic, de la încălzirea rezidențială pe timpul anotimului rece, iar în ceea ce privește particulele fie din trafic, fie din praful pe care îl resimțim cu toții în fiecare zi”, a spus, joi, ministrul Mediului.

El spune că ministerul așteaptă „de ani de zile” Planul Intergrat de Calitate a Aerului, care prevede identificarea surselor de poluare și măsurile care să remedieze aceste deficiențe.

„Din nefericire suntem în situația în care încă așteptăm acest Plan și bineînțeles că, fiind în procedură cu aceste cauze în fața Curții Europene de Justiție, bineînțeles că există un risc major, l-aș aprecia eu, ca statul român, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, să fie condamnat cu sancțiuni pecuniare de către Curtea Europeană de Justiție. Ar fi cu atât mai grav cu cât aceste amenzi nu sunt plătite de către unitatea administrativ-teritorială împricinată, ci sunt plătite de la bugetul de stat, bani cu care am fi putut face și alte lucruri foarte bune în România”, a adăugat Mircea Fechet.

El spune că reprezentanții Gărzii de Mediu aplică sancțiuni „ori de câte ori merg în control la Primăria Generală, însă aceste amenzi fiind plătite tot de la bugetul primăriei nu cred că sperie pe cineva, pentru că deja a devenit o obișnuință”.

Mircea Fechet și-a exprimat speranța că aceste lucruri vor fi remediate cât mai repede.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: aer bucuresti Mircea Fechet