x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacere - Dezinfectia in vami, in ofsaid!

Afacere - Dezinfectia in vami, in ofsaid!

de Tiberiu Kiss    |    20 Dec 2006   •   00:00
Afacere  - Dezinfectia in vami, in ofsaid!
Serviciu public, pe mana unor "baieti destepti"
Guvernul Romaniei a stabilit prin OG 42 din 2004 ca activitatea de dezinfectie a mijloacelor de transport rutiere din punctele de trecere a frontierei sa fie asigurata de directiile sanitar-veterinare si siguranta alimentelor.

Asa cum a prezentat Jurnalul National in mai multe randuri, in loc sa se ocupe de combaterea "agentilor biologici", DSVSA Arad s-a spalat pe manute si a concesionat aceasta activitate de interes public national, din vamile Varsand, Nadlac, Curtici si Turnu, unor sereleuri de apartament, in afara oricarui cadru legal. De aici si pana la prejudicierea bugetului de stat cu peste 207 miliarde de lei nu a mai fost decat un pas.

TORTUL. In doua etape, una in noiembrie 2004 si cealalata in octombrie 2006, conducerea DSVSA Arad, reprezentata de directorii Sorin Iercan si Viorel Agud, a maritat activitatea de dezinfectie a mijloacelor de transport rutiere din punctele de trecere a frontierei din vestul Romaniei. Astfel, printr-o serie de contracte, tortul serviciului public de interes national a fost impartit ca la carte, in felii egale, conform unor interese. SC Custom Serv SRL din Arad a preluat Vama Varsand, dupa care a cedat contractul SC Best Business Invest SRL Bucuresti. PCTF Nadlac a ajuns tot in manutele unei firme din Capitala, G&E Invest SRL.

Prin aceeasi marinimie a DSVSA Arad, vamile din Turnu si Curtici au fost plasate societatii aradene, Elit DDD A&C SRL. Evident, toate aceste manevre au fost executate pe sest, fara organizarea unei licitatii publice sau a unui caiet de sarcini. Si, mai grav, fara aprobarea Guvernului Romaniei pentru concesionarea unui serviciu de interes public national.

CONTROL INOPINAT. Asa cum rezulta din nota de constatare a Comisariatului Regional al Garzii Financiare Timis, Sectia Arad, nici unul dintre agentii economici, stapani pe dezinfectia vamilor din vestul tarii, nu era in masura sa desfasoare astfel de activitati biologice. In primul rand, pentru ca la data incheierii contractelor cu DSVSA Arad "nu exista cadru legal pentru concesionarea, inchirierea sau achizitia terenurilor aflate in punctele de frontiera necesare activitatii de dezinfectie a mijloacelor de transport". Pe cale de consecinta, imposibilitatea legala a detinerii terenurilor si a bazei materiale, necesare desfasurarii activitatii, atrage dupa sine imposibilitatea detinerii si declararii legale de puncte de lucru. Cu alte cuvinte, in toata acesta perioada dezinfectia la mijloacele de transport care au tranzitat cele patru puncte vamale din judetul Arad a fost in aer. Iar banii care s-au incasat, in loc sa mearga la DSVSA Arad, care avea obligatia trasata de Guvernul Romaniei sa dezinfecteze tot ce intra si iese din tara, au intrat in buzunarele societatilor comerciale.

TARIFE UMFLATE. Activitatile de dezinfectie din vamile Nadlac, Varsand, Turnu si Curtici au mers ca la carte, societatile agreate de DSVSA Arad nefiind deranjate de nici o autoritate publica de control, mai ales ca sereleurile s-au substituit unei institutii publice, incasand tarife destinate bugetului de stat. Dezinfectiile mijloacelor de transport s-au facut la lumina zilei, societatile lasand sa se inteleaga ca au lucrat sub sigla DSV Arad. Altfel nu se explica de ce in toate statiile de lucru din punctele vamale era afisat, ca baza legala de functionare, ordinul Agentiei Veterinare Bucuresti, dand astfel o nota de legalitate si agreere din partea autoritatilor statului. Mai mult, tarifele practicate de cele trei societati comerciale pentru activitatile de dezinfectie rutiera au fost mult mai mari decat cele impuse de autoritatile statului. De exemplu, pentru TIR-uri de peste 7,5 tone, in loc de 115.000 lei, pretul impus de cele trei sereleuri a fost de 15 euro pe mijloc de transport. Preturile impuse de "ilegalisti" sunt de patru ori mai mari decat cele stabilite de autoritatea guvernamentala.

CALCULE
Analiza veniturilor a scos in evidenta faptul ca, din activitatea de dezinfectie desfasurata in punctele de frontiera Nadlac, Varsand, Turnu si Curtici prin atribuire directa si fara licitatie, in perioada iulie 2004-octombrie 2006 s-au realizat venituri de peste 207 miliarde lei, bani care, in conditii legale, ar fi trebuit sa ajunga in bugetul public. Garda Financiara Timis - Sectia Arad, a depus o plangere penala la Directia Nationala Anticoruptie, pentru inselaciune si abuz in serviciu impotriva administratorilor celor trei societati comerciale, dar si a celor doi directori ai DSVSA Arad, Sorin Iercan si Viorel Agud, pentru concesionarea ilegala a unei activitati de interes public national.
BANII INAPOI
Inca din luna august, reporterii Jurnalului National au dezvaluit caracatita finilor si nasilor din spatele acestei afaceri scandaloase a dezinfectiei de la vamile din Vest. Investigatiile noastre in cazul afacerii "Sprit de vama" au relevat ca, incepand din 4 noiembrie 2005, pana la 19 august 2006 (data la care operatiunea a fost oprita, ca urmare a articolelor aparute in Jurnalul National - n.r.), dezinfectia automobilelor in Vama Nadlac si in celelalte doua puncte de trecere a frontierei la granita de vest a Romaniei - Varsand si Turnu - s-a facut ilegal Asadar, firmele care au facut dezinfectia tuturor automobilelor, sunt obligate sa restituie celor pagubiti banii incasati in perioada amintita.

×
Subiecte în articol: observator national arad dezinfectie dsvsa