x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacere - Fantomele tutunului

Afacere - Fantomele tutunului

de Tiberiu Kiss    |    01 Feb 2007   •   00:00
Afacere - Fantomele tutunului

O noua schema de tip suveica, made in Timisoara, a dat peste cap cele mai optimiste calcule privind evaziunea fiscala si veniturile economiei subterane din Romania. Un afacerist sirian a reusit sa vamuiasca 19 tone de foite de tigara si cam 5 tone de filtre de tutun, fara ca nimeni sa-l intrebe ce face cu atata marfa si cine este destinatarul real al importurilor!

In cursul anului 2006, omul de afaceri sirian, rezident in Timisoara, Hefel Chujae-Hymandeh, a efectuat doua importuri extrem de dubioase prin Directia Regionala Vamala Timis, fara nici un fel de deranj. Chujae este cunoscut ca fiind unul dintre apropiatii si partenerii de afaceri ai celebrului Zaher Iskandarani, proprietar al fabricii de tigari din comuna Sacalaz, localitate aflata la 5 km de Timisoara.

FILIERA. Astfel, prin SC "Lorens Group" SRL, sirianul a introdus in Romania o cantitate de 18.898 kg de hartie pentru tigari in valoare de aproximativ 35.000 de dolari. Conform declaratiilor vamale, marfa a fost cumparata de la o firma din Cehia, "O.P. Papirna", iar plata catre aceasta s-a facut prin intermediul unei banci de renume din Romania. Practic, foitele de tigari au fost vamuite la Timisoara la data de 4 ianuarie 2006, inregistrarea facandu-se in jurnalul de cumparari al societatii "Lorens Group" din Timisoara. Al doilea import "interesant" a intrat in Vama Timisoara la data de 2 februarie 2006, avand ca destinatar aceeasi firma a sirianului Hefel Chujae-Hymandeh. De aceasta data a fost vorba despre 7.845.120 de bucati de "filtru pentru tigara", in greutate de 5 tone si in valoare de 27.000 de dolari. Asa cum rezulta din acte, marfa a fost cumparata de la societatea italiana "Filtrona Italia" SpA.

FANTOMA PRECURSORILOR. Imediat dupa realizarea celor doua importuri, materiile prime au plecat "integral" din contabilitatea societatii "Lorens Group" catre o societate bucuresteana, SC "Nadin Carcare Activ" SRL, cu sediul declarat in Sectorul 2 al Capitalei, Strada Vatra Luminoasa nr. 66. Cel putin asa rezulta din actele firmei conduse de sirianul Hefel Chujae-Hymandeh! Ca marfa a plecat in realitate sau nu catre Bucuresti ramane ca organele de control sa stabileasca. Cert e ca din aceleasi acte contabile ale firmei "Lorens Group" din Timisoara mai rezulta un lucru interesant si anume ca, la prima vedere, firma banateana pare doar un simplu intermediar al afacerilor cu foite si filtre de tigari. Si asta pentru ca banii pentru materia prima, importata din Cehia si din Italia, au intrat in contul bancar al "Lorens Group" de la "Nadin Carcare Activ" SRL inainte ca marfa sa intre in raza de competenta a Directiei Regionale Vamale Timis.

FIRMA UNICA. Una peste alta, se vede de la o posta ca afacerea a fost gandita ca la carte, tocmai in ideea de a prejudicia statul roman si de a arunca pe piata o cantitate imensa de "precursori" pentru tigarete. Cu certitudine, importurile din Cehia si din Italia s-au transformat in tigari de contrabanda si au luat drumul Occidentului. La fel de sigur cum este si faptul ca SC "Nadin Carcare Activ" SRL din Bucuresti este o firma fantoma! Asa cum rezulta din datele Ministerului Finantelor, societatea a fost infiintata la data de 29 decembrie 2005 si luata in baza de lucru tocmai la 4 februarie 2006, exact in ziua cand s-a realizat primul import de foite pentru tigari. Practic, societatea bucuresteana a fost infiintata strict si exclusiv doar pentru aceasta afacere cu tigari de contrabanda. Oricum, este greu de crezut faptul ca sirianul Hefel Chujae-Hymandeh a fost doar un simplu intermediar in toata aceasta megaescrocherie!

EXPLICATII PUERILE. Patronul societatii timisorene se jura ca este cel mai cinstit om de pe planeta si ca nu are nici cea mai mica idee ce a facut societatea bucuresteana cu tonele de foite si filtre. Hefel Chujae-Hymandeh sustine ca, intr-o deplasare in Capitala, la un restaurant a fost acostat de un anume Calin sau Catalin, om pe care nu l-a cunoscut pana atunci, dar care l-a intrebat daca nu are relatii comerciale tocmai in Italia si Cehia. Brusc, sirianul si-a adus aminte ca are ceva conexiuni in strainatate si au pus-o de-o afacere cu "tutun". Mai mult, Hefel Chujae-Hymandeh nu-si mai aduce aminte cum arata acest partener al sau, care este numele de familie al acestuia, numarul sau de telefon sau adresele la care s-au intalnit. Amnezie totala! Arabul o tine doar pe-a lui: afacerea a fost legala si marfa s-a platit in avans, cu ordin de plata. In rest, sirianul nu a vrut sa mai spuna nimic!

ISTORIA SE REPETA
Hefel Chujae-Hymandeh este o figura emblematica in orasul de pe Bega. La sediul unde figureaza societatea "Lorens Group" SRL, recte Strada Victor Babes nr. 24, a functionat pana in 2000 o alta firma a acestuia, "Diana Company", clienta veche a Politiei Economice si a Garzii Financiare Timis. Chujae este cunoscut ca fiind unul dintre apropiatii lui Iskandarani, proprietar al fabricii de tigari din Sacalaz. Unitatea de productie a "Printului Banatului" a fost inchisa si sigilata in toamna lui 2005. Sursele noastre sustin ca sigiliile de la fabrica de tigarete de la Sacalaz "au fost verificate din cand in cand" si nu s-au constatat deteriorari ale insemnelor statului.
×