x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afacere - Megacort pe spatiul verde

Afacere - Megacort pe spatiul verde

de Iulia Barbu    |    08 Aug 2006   •   00:00
Afacere - Megacort pe spatiul verde

In zona Strandului Tineretului, druj-ba munceste fara oprire. Cativa ar-bori au fost pusi la pamant in cursul zilei de ieri. Scopul nu este altul decat unul cat se poate de profitabil: un cort ceremo-nial. 400 de metri patrati vor adaposti un local de fite pentru nunti de cinci stele. Nici copacii de langa Casa Presei n-au scapat.

In zona Strandului Tineretului, drujba munceste fara oprire. Patru arbori au fost pusi la pamant in cursul zilei de ieri. Scopul nu este altul decat unul cat se poate de profitabil: un cort ceremonial. 400 de metri patrati vor adaposti un local de fite pentru nunti de cinci stele.

Trei muncitori taiau de zor la arborii seculari. S-au oprit insa in momentul in care echipa Jurnalului National s-a apropiat de teren. Nu au fost foarte deschisi nici in momentul in care am cerut sa vedem avizul de defrisare. De altfel, cele cateva fotografii facute la locul "crimei verzi", fapt ce a devenit ordine de zi pentru capitala Romaniei, s-au realizat pe marginea amenintarilor de tot soiul. In cele din urma, oamenii au acceptat sa arate actul semnat de Virgil Carstea, directorul Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti. Au primit aviz de defrisare pentru trei castani si un stejar. In schimbul defrisarilor va trebui sa replanteze zece arbori mari sau 100 de arbusti mici in zona bazei sportive. Un singur paragraf, in care se preciza clar ca toaletarea se va face in perioada de repaus vegetal, nu a fost respectat. Arborele cu pricina fusese deja "aranjat" de muncitorii cu drujba.

RETICENTA. "Nu o sa va spun pe ce suprafata voi face cortul ceremonial. Nu inteleg de ce se face atata tevatura cu copacii astia. Am mai primit o amenda pentru taierea unui arbore. Garda de Mediu ne-a pus sa platim atunci cinci milioane. Si de aceasta data avem toate actele necesare. Nu cred ca trebuie sa le arat presei", explica nervos un barbat care sustine ca face pate din conducere. Actele sunt intr-adevar in regula, de altfel, in Bucuresti, orice defrisare este "in regula" si cu acte mai curate si mai catolice decat Papa.

Terenul ce se intinde pe cateva hectare bune de pamant se gaseste in administrarea SC Tineretului SA. Aceasta a concesionat zona verde de la Stadionul National Lia Manoliu, in administrarea caruia s-a gasit pana in urma cu trei ani. Printre cele cateva terenuri de tenis se gasesc inca trei terase si doua pizzerii. Toate si-au facut loc in zona verde, in numele afacerilor infloritoare. De asemenea, este deja de notorietate ca SC Trigranit SA, un alt concesionar al zonei Strandului Tineretului, urmareste ridicarea unui zgarie-nori in zona verde din apropierea Hotelului Sofitel.

PROCES BORDEI
La Tribunalul Bucuresti are loc astazi procesul dintre Consiliul General al Capitalei si Costel Constanda, proprietarul din 2003 a 3,3 hectare din Parcul Bordei. In prima faza, omul de afaceri a obtinut usor in instanta dreptul de a construi in zona sapte vile de lux si un hotel. Decizia a fost contestata de municipalitate, procesul rejudecandu-se. Pana acum, Constanda obtine avize peste avize, indreptandu-se cu pasi repezi spre aprobarea Planului Urbanistic Zonal de catre consilierii generali. Odata aprobat, acesta ii va permite investitorului sa construiasca cartierul rezidential de malul Lacului Floreasca. (Monica C. Andrei)

COPACI SECERATI LANGA CASA PRESEI
Nici zona de langa Casa Presei n-a scapat de furia drujbelor. Este vorba despre taierea absolut irationala a copacilor de pe aleile de langa Bucharest Business Park. Dupa un an de la finalizarea constructiei centrului de afaceri, dupa ce aleile au fost croite in asa fel, incat sa fie in aliniament cu copacii, dupa ce constructiei i s-a atribuit denumirea de Park, copacii au fost taiati. Din pacate, din ce in ce mai multe spatii verzi sunt pe cale de disparitie. Daca in 1989, in Capitala erau 34,7 milioane mp de spatii verzi, in 2001, 17,8 milioane mp, in prezent au ramas doar 14 milioane mp. Unui bucurestean ii revin doar 3,4 mp, iar unui francez, 50 mp.

×
Subiecte în articol: observator zonă