x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Afaceri" la Capitala - Firma in lichidare cu contract pe 20 ani

"Afaceri" la Capitala - Firma in lichidare cu contract pe 20 ani

de Oana Stancu Zamfir    |    Monica Andrei Capatos    |    26 Ian 2007   •   00:00
"Afaceri" la Capitala - Firma in lichidare cu contract pe 20 ani

Directorul ALPAB, Virgil Cirstea, refuza sa faca public contractul prin care s-a asociat cu o firma dubioasa, careia i-a cedat fosta Expo-Flora din Herastrau pentru 20 de ani.

Jurnalul National incearca sa dezlege itele unei afaceri care, fara sa fie una de proportii, probeaza insa cum isi fac treaba institutiile statului, in cazul de fata Administratia Lacuri si Parcuri. In plina campanie de demolare a constructiilor ilegale din Herastrau, in mijlocul parcului un fost pavilion expozitional a fost transformat peste noapte intr-o cafenea. Cum informatiile de la fata locului, dar si din administratia locala o indicau drept beneficiar pe Cristina Pirvulescu, director in Primaria Capitalei, cunoscuta pentru esecul de la nominalizare pentru functia de ministru al Integrarii in 2004, am cerut Municipalitatii, pe cale oficiala, sa ne puna la dispozitie toate datele legate de aceasta afacere, precum si contractul incheiat. Cine este beneficiarul? A fost autorizata cafeneaua, cu atat mai mult cu cat nu este racordata la sistemul de canalizare, iar dejectiile ies la suprafata chiar sub ochii clientilor?

ASOCIERE. Ca raspuns la demersul nostru, am primit o nota lacunara, semnata de directorul ALPAB, Virgil Cirstea. Potrivit acestuia, institutia a incheiat un contract de asociere in participatiune cu SC Kontex Business Group SRL pe durata a 20 de ani, in schimbul unei chirii anuale de 15.120 de euro plus 20% din cota anuala de profit. Cum nu stim daca societatea a inregistrat profit sau nu, chiria pleaca deci de la 1.260 de euro lunar pentru 174 metri patrati construiti si 400 mp de teren adiacent in zona zero a Capitalei. Specialistii imobiliari contactati de Jurnalul National dau insa alte preturi pentru conditiile de mai sus: intre 5.000 si 6.000 de euro pe luna. Pe de alta parte, daca contractul este in participatiune, care este partea din afacere suportata de ALPAB? Nu cumva amenajarile au fost facute de Administratie si date la cheie?

LICHIDARE. Un alt element important este legat de alegerea acestei societati cu care ALPAB s-a asociat. Potrivit Registrului Comertului, actionarul majoritar al firmei (cu 95%) este un offshore din Statele Unite, inregistrat la urmatoarea adresa: 113 Barksdale, Delaware, unde ar functiona un Professional Center. Trebuie mentionat ca statul Delaware este un celebru paradis fiscal. Un site de pe internet te invata cum sa isi faci firma la adresa de mai sus, stand frumusel in fata calculatorului tau din Romania. Platesti cu cardul prin internet niste taxe, descarci niste formulare si ai firma in Statele Unite. In Romania, povestea este alta: firma cu care s-a asociat institutia condusa de dl Cirstea pentru 20 de ani de aici incolo este in procedura de lichidare, conform Legii 64/1995.

"FURAT". In baza acestor informatii, ne-am adresat din nou directorului Cirstea, pentru a-i solicita contractul cu SC Kontex Business Group SRL. "De unde sa vi-l dau? Mi l-a furat cineva pentru dumneavoastra! Il aveti, ce sa vi-l mai dau?!", a fost raspunsul socant al directorului ALPAB. Peste cateva ore, ne-a cerut o noua hartie oficiala in sprijinul acestei solicitari. Cat despre raspunsurile de mai sus, dl Cirstea ne-a expediat sub pretextul pregatirii pentru un examen.

×
Subiecte în articol: observator