x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Afaceri necurate, bani curaţi

Afaceri necurate, bani curaţi

de Nicoleta Butnaru    |    16 Iul 2007   •   00:00
Afaceri necurate, bani curaţi

Şeful poliţiei din judeţul Brăila, comisarul Cătălin Chivu, a făcut recent un gest neobişnuit: s-a dat singur pe măna Parchetului, solicitănd să fie cercetat pentru favorizarea infractorului şi pentru acte de corupţie. Povestea cu iz penal incepe din anul 2005, dar a reizbucnit acum două săptămăni, cănd un jurnalist a fost agresat in plină stradă de un cămătar alături de care comisarul Chivu a jucat şi a căştigat la Loto.Â

Brăila  - "Legături bolnăvicioase" intre poliţie şi cămătari

Şeful poliţiei din judeţul Brăila, comisarul Cătălin Chivu, a făcut recent un gest neobişnuit: s-a dat singur pe măna Parchetului, solicitănd să fie cercetat pentru favorizarea infractorului şi pentru acte de corupţie. Povestea cu iz penal incepe din anul 2005, dar a reizbucnit acum două săptămăni, cănd un jurnalist a fost agresat in plină stradă de un cămătar alături de care comisarul Chivu a jucat şi a căştigat la Loto.Â


Lovirea ziaristului de cămătarul Ionel Sgărcitu, celebru printre interlopii brăileni, dar niciodată pedepsit de autorităţi, a declanşat un val de controale şi anchete pe capul poliţiei locale. Cercetările au readus pe tapet şi momentul controversat in care Cătălin Chivu şi un alt poliţist, pe atunci şef al secţiei Judiciare, au căştigat o Dacia Logan pe acelaşi bilet Loto cu fraţii Sgărcitu. Ieşită din actualitate după doi ani, legătura dubioasă a reapărut pe tapet odată cu agresarea ziaristului.

Â

STARTUL CAVALCADEI. In urmă cu aproape două săptămăni, fraţii Titi şi Ionel Sgărcitu au intrat in locuinţa unei cunoştinţe mai vechi şi, sub pretextul că deţin o hotărăre judecătorească de evacuare, au distrus mai multe bunuri şi au incercat să ocupe imobilul. Casa fusese văndută cu acte in regulă in urmă cu ani buni unor amici ai cămătarilor, sub pretextul unui imprumut neinscris in acte. Cameramanul Pro TV Gabi Stoica a incercat să filmeze "descinderea" fraţilor Sgărcitu, insă unul dintre aceştia, Ionel, i-a dat două palme in zona capului şi un picior in abdomen. Operatorul a fost expertizat medico-legal şi s-a constatat că a suferit leziuni ce necesită cinci-şapte zile de ingrijiri medicale. De menţionat că la acel moment Ionel Sgărcitu figura oficial ca fiind internat la Psihiatrie.

Â

ANCHETE INCRUCIŞATE. După mediatizarea cazului au inceput să curgă anchetele, de la Ministerul Justiţiei la Parchet, de la cel al Internelor la Poliţie şi din toate direcţiile spre fraţii Sgărcitu. Cine sunt şi ce vor ei? Deşi notorie, activitatea lor a scăpat nepedepsită pentru că infracţiunea de cămătărie a fost scoasă din Codul Penal imediat după 1989. Pe numele Sgărcitu au existat totuşi mai multe dosare penale pentru inşelăciune, numai că in toate s-a dat neinceperea urmăririi penale. Fraţii au o tehnică pe căt de simplă, pe atăt de "cosmetizată": se oferă să acorde imprumuturi, dar cer la schimb, drept garanţie, vănzarea cu acte in regulă a unui imobil. Curios este că in cele mai multe dintre contracte nu apar fraţii cumpărători, ci terţi, altfel de bună-credinţă. Cănd vine scadenţa şi beneficiarul imprumutului neoficial se oferă să-şi achite datoria, fraţii Sgărcitu sunt de negăsit, iar imobilul rămăne bun văndut, ba chiar trece prin mai multe măini. Nici un imprumutat nu a reuşit să demonstreze că a semnat cu forţa vănzarea propriului apartament. Toate dosarele cu "NUP" in cazul cămătarilor s-au incheiat pănă in aprilie 2005, adică pe vremea cănd prim-adjunct al Poliţiei era comisarul-şef Antonel Colceag.

Â

BILETUL ŞI INFORMATORII. Tot in 2005, imediat după ce Cătălin Chivu a devenit şeful Poliţiei brăilene, presa locală a publicat o parte din fotocopia unui bilet loto pe care apăreau atăt numele lui Titi Sgărcitu, căt şi acela al lui Cătălin Chivu. Pe bilet mai era şi numele comisarului Sorin Leiţoiu, pe atunci şeful Serviciului de Investigaţii Criminale (Judiciar). Biletul ieşise căştigător, iar cei şapte jucători - căţi erau in total - aveau de impărţit o Dacia Logan. "Eu atunci am aflat că pe bilet era şi numele lui Titi Sgărcitu, dacă aş fi ştiut că apare numele lui acolo, n-aş fi jucat. Asta e. El şi-a trecut numele acolo după mine, cineva mi-a făcut-o", ne-a declarat comisarul Chivu.

Povestea biletului a ajuns la DIICOT Galaţi. Odată cu articolul despre biletul buclucaş, presa locală a scos la iveală un alt scandal şi a dezvăluit că ar fi in posesia unor rapoarte ale unor informatori din "curtea" poliţistului Chivu. S-a deschis atunci, atăt pe tema biletului, căt şi pe aceea a rapoartelor, un dosar penal pentru şantaj. "Eu am cerut să mi se demonstreze că am jucat cu bună ştiinţă alături de Sgărcitu. Sincer, n-am ştiut", se apără Chivu. DIICOT a inceput să instrumenteze modul in care Chivu a ajuns să-şi pună numele lăngă acela al unui om certat cu legea, dar şi cum au ajuns la presă biletul şi rapoartele informatorilor.

Â

DUBLU "AUTODENUNŢ". Acuzat in mass-media că l-ar fi favorizat pe Titi Sgărcitu şi că ar deţine o maşină de lux al cărei preţ nu-l putea achita din venituri proprii, in urmă cu trei zile, comisarul Chivu a depus două autodenunţuri la Parchet. "A cerut să fie cercetat de Serviciul Teritorial Galaţi al DNA, structura competentă, pentru presupuse fapte de corupţie, respectiv dobăndirea maşinii din alte surse decăt acelea proprii, dar şi pentru presupusa favorizare a infractorului, respectiv a lui Titi Sgărcitu. Acest al doilea autodenunţ a fost repartizat deja unui procuror din cadrul Parchetului de pe lăngă Judecătoria Brăila, pentru inceperea cercetărilor", ne-a declarat magistratul Fănel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe lăngă Tribunalul Brăila. Chivu işi justifică insă averea prin numeroasele misiuni avute in Kosovo inainte de a deveni şef.

Â

ULTIMELE CONTROALE. Zilele trecute, ministrul Internelor, Cristian David, şi-a trimis Corpul de control la Brăila, aşa cum a făcut şi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, ai cărui inspectori au descins la Parchet. In cazul Poliţiei, verificările au arătat că intre Titi Sgărcitu şi şeful Poliţiei nu există legături: "Nu noi am dat neinceperea urmăririi penale in cazul lui Titi Sgărcitu şi a fratelui său", a spus Chivu. In cazul Parchetului, Corpul de control incă nu s-a pronunţat. S-a redeschis zilele acestea şi dosarul ce-l priveşte pe Titi Sgărcitu, care ar fi dobăndit un apartament in baza OUG 19 din 1994, deşi nu avea dreptul, fiind posesorul unei alte locuinţe, dosar incheiat cu "NUP" tot pe vremea lui Antonel Colceag. Verdictul nou: nevinovat. Titi Sgărcitu n-ar fi ştiut că nu indeplineşte condiţiile Ordonanţei 19. Căt despre dosarul privind lovirea operatorului Pro TV… "In două, trei zile ne pronunţăm, procurorii vor incheia in scurt timp cercetarea. Operatorul nu are decăt cinci-şapte zile de ingrijiri medicale", ne-a declarat magistratul Fănel Mihalcea, prim-procurorul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Brăila. Intrebat dacă se anunţă arestări in acest caz, Mihalcea a negat: "Titi şi Ionel Sgărcitu sunt cercetaţi pentru violare de domiciliu, distrugere şi lovire. In aceste cazuri, legea nu prevede posibilitatea unei arestări", a susţinut prim-procurorul Parchetului de pe lăngă Tribunalul Brăila.

Â

Război intre comisari, pentru o funcţie...

Fostul adjunct al IPJ, comisarul-şef Antonel Colceag, şi actualul comandant, Cătălin Chivu, s-au situat pe poziţii opuse din momentul in care şefia Poliţiei judeţene a rămas vacantă. Iniţial, Colgeac şi-a depus dosarul pentru a prelua comanda, dar in faţa candidaturii rivale a lui Chivu s-a retras. Şi in scandalul biletului la Loto care a "scăpat" in presă cei doi sunt in tabere adverse. Cu puţin timp inainte de declanşarea anchetei in acest caz, Chivu a depus o plăngere impotriva lui Constantin Cristea, un recidivist, acolit al fostului adjunct al Poliţiei, pe care il acuza că ar fi incercat să il şantajeze: "A venit şi mi-a spus să renunţ la postul de şef, altfel dă rapoartele şi biletul la presă. L-am denunţat", a mai spus Cătălin Chivu.

Â

Eşalonul superior a trimis un control la Brăila, iar şeful Judiciarului, Sorin Leiţoiu, la care rămăsese biletul cu pricina şi care avusese misiunea de a-l depune la o agenţie, a fost mutat la Ordine Publică. Dosarul privind şantajul este in stare de judecată. Ziariştii au fost transformaţi in martori, Colceag şi trimisul lui, Cristea, sunt principalii acuzaţi. Colceag a mai fost acuzat că ar fi sustras rapoartele informatorilor din biroul lui Chivu, cu ajutorul unui subaltern, in vremea in care era in fruntea Poliţiei. "Cănd s-a făcut percheziţie acasă la Antonel Colceag s-ar fi găsit mai multe documente secrete, dar şi o sancţiune pe care o primise in 1993, document pe care şi l-ar fi sustras din propriul dosar, pentru ca in acelaşi an să fie avansat la excepţional, de la gradul de căpitan la acela de maior", a mai spus Chivu. Dosarul ce priveşte acest fapt se află in cercetare la Poliţia şi Parchetul Brăila. De aceea, Chivu crede că Antonel Colceag nu este străin de povestea biletului loto. Pentru că ar fi incercat să devalizeze Fundaţia "Ancheta", infiinţată de poliţiştii activi, Colceag a fost condamnat intre timp la o amendă penală de 100 de milioane de lei vechi. In prezent, acesta lucrează la Poliţia Comunitară.

BĂTĂUŞ DE ZIARIŞTI

"Operatorul PRO TV (n.r. - lovit in cap şi in abdomen de Ionel Sgărcitu) nu are decăt cinci-şapte zile de ingrijiri medicale (...) Titi şi Ionel Sgărcitu sunt cercetaţi pentru violare de domiciliu, distrugere şi lovire"

Fănel Mihalcea şeful Parchetului Tribunalului Brăila

Â

COLEG DE "LOTO"

"Eu am cerut să mi se demonstreze că am jucat cu bună ştiinţă alături de Titi Sgărcitu... Constantin Cristea, un recidivist, a venit şi mi-a spus să renunţ la postul de şef, altfel dă rapoartele şi biletul LOTO la presă. L-am denunţat"

Cătălin Chivu comisar comandantul IPJ Brăila

×