Luni, 23 octombrie, la sediul Guvernului, premierul Iulian Tudose a primit o delegație a companiei AIRBUS. Acțiunea nu este marcată pe agenda premierului, informația fiind livrată de o declarație a ministrului Apărării, dl Fifor menționând că la discuția de la Palatul Victoria a participat și ministrul Economiei. Ministrul Apărării și apoi premierul Tudose au spus că România va cumpăra de la AIRBUS elicoptere militare H-215 produse la Ghimbav.
Din surse guvernamentale am aflat că subiectul principal al discuțiilor de la Guvern nu a fost achiziția celor două elicoptere ci problemele neclarificate care decurg din spațiul în care funcționeză fabrica Premium Aerotec în incinta IAR Ghimbav.
Premium Aerotec este o unitate Airbus care livrează componente de structură din aluminiu și fibre de carbon pentru avioane civile și militare,de continuitatea producției de aici depinzând programele de fabricație în uzinele de asamblare ale grupului.
Unitatea de la Ghimbav a închiriat hale de producție de la Aerospace Technology Park-o combinație 70 la sută Tender, 30 la sută Airbus- în care funcționează de câțiva ani. Condamnarea lui Tender și punerea acțiunilor pe care le deține pe lista de confiscări fac nesigur regimul în care funcționează Aerotec.
Problema devine presantă în condițiile în care uzinele Premium Aerotec- din Germania și România- pot să iasă din componența Airbus. Presa germană a informat despre discuții pentru preluarea Aerotec de un fond de investiții canadian. O complicație juridică la filiala Aerotec din România ar prelungi discuțiile cu canadienii.
De aceea au venit la București reprezentanții Airbus, delegația fiind condusă de Marco Micklis, senior vicepreședinte Airbus , unul din artizanii combinației sulfuroase cu Tender. Micklis, din aripa germană a grupului Airbus, caută cu disperare o soluție pentru problema Tender, având promisiuni de soluționare de la echipa Cioloș, care a făcut o vizită în 14 mai 2016 la sediul central din Augsburg al companiei Premium Aerotec.