Agricultura este atât un profitor, cât şi o victimă a luptei împotriva încălzirii globale, a spus ministrul german al agriculturii şi protecţiei consumatorului Ilse Aigner, în deschiderea "Săptămânii verzi" de la Berlin, una dintre cele mai importante acţiuni de promovare şi conştientizare din Europa.
"În următorii 40 de ani, va trebui să producem cu 70% mai multă mâncare decât în prezent, datorită creşterii populaţiei la nivel global. Practic, în termeni de populaţie vom mai avea încă o Europă şi încă o Americă de Sud până în 2050. Asta înseamnă că agricultura va prospera, dar în contextul încălzirii globale, va trebui să găsim metode «verzi» de a produce mâncare. În acelaşi timp, însă, sporirea producţiei va duce la o creştere a emisiilor de CO2 şi altor gaze cu efect de seră", a spus Ilse Aigner în discursul său de la "Săptămâna verde", eveniment ajuns anul acesta la cea de-a 75-a ediţie. Ministrul german a spus că, în acest context, e nevoie de o schimbare a mentalităţii în ceea ce priveşte mâncarea, dar şi în ceea ce priveşte producerea ei. "Irosim prea mult în acest moment, iar mâncarea nu este întotdeauna foarte sănătoasă. Avem o problemă cu obezitatea, cu stilul de viaţă nesănătos, chiar dacă în comparaţie cu acum 10 ani procentul de hrană sănătoasă este mult mai mare. Nu cred că este nevoie de noi legi, mai aspre, ci, mai mult ca niciodată, de conştientizare: folosirea substanţelor chimice, dintre care multe ajung în farfuria noastră, oprirea risipei, erodarea solurilor, refolosirea apelor uzate şi aşa mai departe", a subliniat ministrul Aigner, o colaboratoare apropiată a cancelarului Angela Merkel. Aigner a precizat căare în plan o direcţionare a 5-7% din taxele percepute în agricultură către programe de protecţia mediului, în condiţiile în care agricultura germană contribuie anual cu 5,4% din emisiile de gaze cu efect de seră ale acestei ţări.
"Cioloş? Staţi întâi să fie numit!" Ministrul german al Agriculturii a spus că executivul din care face parte a pus la punct un program de ajutorare a fermierilor loviţi de criză. 750 de milioane de euro s-au deblocat anul trecut, banii ajungând în parte la fermieri (250 de milioane de euro) şi la plata asigurărilor (200 de milioane de euro în 2009 şi alte 130 de milioane anul acesta). Restul de bani au fost folosiţi pentru lucrări de infrastructură în domeniul agricol. Referitor la desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat la funcţia de comisar european pentru agricultură, Ilse Aigner a declarat că nu intenţionează să-l cunoască personal pe demnitarul român decât după ce acesta va fi numit. "Aştept ca Dacian Cioloş să fie validat şi abia apoi îl voi cunoaşte personal şi vom discuta. Preşedinţia spaniolă a UE este foarte importantă pentru noi, deoarece acesta va fi primul semestru în care se va aplica Tratatul de la Lisabona. Aşteptăm cu interes şi anul 2013 şi valul de reforme şi schimbări pe care îl va aduce", a mai declarat ministrul Aigner.
Berlinul, vrăjit de produsele româneşti
Slăninuţa ardelenească face furori la Berlin, la cel mai mare eveniment de specialitate în domeniul alimentar şi agricol din Europa. Standul românesc la expoziţia internaţională pentru Industrie Alimentară, Agricultură şi Horticultură "Săptămâna verde" a oferit, în prima zi, brânză, miere, pălincă şi magiun produse pe plaiul mioritic. Produsele au avut un real succes, susţine corespondentul Agerpres în Capitala Germaniei, unde aproximativ 1.600 de expozanţi din 56 de ţări şi-au expus specialităţile culinare.
Pentru cei care au avut curiozitatea să calce pragul standului românesc au fost pregătite o serie de surprize plăcute. Dar, comparativ cu ediţiile precedente, gazdele române nu au organizat, pentru anul acesta, spectacole de muzică şi dansuri autohtone. Personalităţi importante ale scenei politice europene au gustat din bucatele alese prezentate de România. Ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorului din Germania, Ilse Aigner, şi primarul Berlinului, Klaus Wowerweit, au fost întâmpinaţi, la stand, de ministrul român al Agriculturii, Mihail Dumitru, şi de ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu. S-au servit păstrăv afumat, brânză de Horezu, vin, slăninuţă ardelenească şi mere româneşti. (Anca Aldea)
Citește pe Antena3.ro