x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ai câine? Declară-l! Bucureştenii care au câini şi nu îi declară în următoarele şase luni vor putea fi amendaţi

Ai câine? Declară-l! Bucureştenii care au câini şi nu îi declară în următoarele şase luni vor putea fi amendaţi

14 Iul 2013   •   17:45
Ai câine? Declară-l! Bucureştenii care au câini şi nu îi declară în următoarele şase luni vor putea fi amendaţi

Bucureştenii care au câini şi nu îi declară în următoarele şase luni vor putea fi amendaţi cu 3.000 de lei, din ianuarie 2014, iar cei care vor opta pentru nesterilizare vor plăti o taxă anuală de 150 de lei.

Hotărârea CGMB privind controlul reproducţiei câinilor în Capitală se aplică din 8 iulie. Răzvan Băncescu, coordonator ASPA, a spus că persoanele care deţin câini mai mari de patru luni trebuie să îi declare la ASPA până în ianuarie 2014. Declararea animalelor se poate face la sediul ASPA, prin poştă, pe fax, la numărul 031/8149334 şi pe mail, la adresa: inregistrare@aspa.ro.

“De asemenea, se va putea face înregistrarea câinilor la unul dintre cabinetele medicale partenere. Lista o vom publica pe site-ul ASPA, după încheierea procedurilor legale”, a precizat Răzvan Băncescu.

Persoanele care se vor prezenta la sediul ASPA pentru declararea animalelor vor primi un card cu serie unică, pe care vor fi trecute datele de identificare ale animalului, respectiv seria microcipului, talia, culoarea şi rasa câinelui, precum şi adresa, numărul de telefon şi numele deţinătorului. Cardul va fi trimis prin poştă, la adresa menţionată în formular de către deţinătorul animalului înregistrat la ASPA.

Băncescu a precizat că, atunci când îşi declară câinii, proprietarii vor putea opta pentru nesterilizarea lor, dar vor fi înregistraţi la ASPA pentru a plăti anual o taxă de 150 de lei pentru fiecare câine nesterilizat. În situaţia în care câinele este sterilizat la momentul declarării lui, deţinătorul nu achită nici o taxă.

Totodată, pentru situaţiile în care câinii nu suportă, din motive medicale, operaţia de sterilizare, deţinătorul trebuie să prezinte un formular-declaraţie avizat de un medic veterinar.
Nu trebuie înregistraţi câinii utilitari şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne. În ce priveşte sterilizarea, sunt exceptaţi câinii utilitari, câinii de vânătoare, câinii cu drept de montă înregistraţi de Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti, precum şi câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne. Pentru ONG-uri, reglementările din hotărârea CGMB, care se aplică din 8 iulie, au în vedere declararea tuturor activităţilor legate de câini, inclusiv adopţia şi sterilizarea.

×