x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ai carte, n-ai parte de un salariu decent

Ai carte, n-ai parte de un salariu decent

de Diana Scarlat    |    16 Sep 2010   •   00:00

S-ar putea spune că meseria "trece prin stomac" în criză economică, dacă ne raportăm la salariile muncitorilor calificaţi, în comparaţie cu cele ale absolvenţilor de facultăţi, masterate, doctorate sau chiar MBA-uri în această perioadă.

După ce s-a ajuns la concluzia că cele mai puţine şanse la angajare le au supracalificaţii, mai ales de la începutul crizei economice, iar specialiştii în Resurse Umane au început să-i sfătuiască pe candidaţii la un post să aibă grijă cum îşi completează CV-urile, astfel încât să nu-i deranjeze pe angajatori cu o încărcătură prea mare de specializări, a venit şi momentul să ne dăm seama că cele mai bine plătite meserii sunt cele "practice", pentru care nu este nevoie, de multe ori, nici măcar de studii liceale, ci doar de o şcoală bună de meserii.

În ultimul timp, bursele locurilor de muncă, fie că ne referim la cele organizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), fie de companii particulare, oferă cele mai multe locuri de muncă pentru cei cu studii medii, cele mai puţine locuri de muncă fiind pentru candidaţii cu studii superioare. Iar salariile muncitorilor calificaţi au ajuns de două sau chiar de trei ori mai mari pentru muncitorii calificaţi decât pentru funcţionarii publici, profesorii sau medicii din România. Acest fapt este semnalat şi de un recent studiu al site-ului de recrutare Myjob. "Salariul mediu pentru electricienii cu trei până la cinci ani de experienţă din Bucureşti este de 646 de euro şi puţin mai mic, respectiv 613 de euro pentru un şofer angajat tot în Capitală. În schimb, economiştii cu acelaşi nivel de experienţă câştigă, în medie, 500 de euro, la fel ca un inginer din producţie sau construcţii. Cel mai mic salariu mediu este cel al funcţionarilor administrativi, respectiv 384 de euro, urmaţi de profesorii din Capitală, cu 393 de euro şi de medicii primari, cu 429 de euro", arată studiul. Mai mult, Myjob arată că situaţia nu este valabilă numai pentru România, ci şi pentru ţările europene cu o economie mai solidă, oferta financiară din străinatate pentru electricieni sau sudori cu experienţă egalând-o pe cea pentru un medic primar, adică peste 2.000 de euro pe lună în ţări precum Norvegia, Danemarca, Germania sau Olanda.

Un domeniu care rămâne în topul clasamentului meseriilor în funcţie de salariu şi care necesită studii superioare este IT-ul. "Câştigătorii clasamentului sunt de departe profesioniştii din IT. Studiile şi specializările în acet domeniu rentează şi acum, un programator având un salariu mediu de entry-level ce ajunge la 760 de euro în Capitală", arată studiul Myjob.

Datele au fost obţinute cu ajutorul calculatorului de salarii pus la dispoziţie de site-ul de recrutare Myjob, serviciu gratuit care oferă informaţii despre nivelul salarial în funcţie de meserie, localitate şi anii de experienţă pe piaţa muncii din România. "Pentru departajarea numărului mare de persoane care caută un job în acest moment de criză, deseori, salariul este criteriul ultim în decizia angajatorilor. De aceea, pentru a avea mai multe şanse la un job, este indicat să ştii care este nivelul salarial din piaţa pentru postul la care aplici, să poţi negocia cât mai realist la interviu, ca să nu rişti să fii respins pentru pretenţii exagerate", spun specialiştii site-ului de recrutare. 

×
Subiecte în articol: observator