x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutoare pentru botoşănenii rămaşi fără case

Ajutoare pentru botoşănenii rămaşi fără case

de Diana Scarlat    |    12 Oct 2010   •   00:00

Oameni care au pierdut tot ce au agonisit într-o viaţă, copii al căror viitor este incert, părinţi disperaţi, care nu mai ştiu dacă îşi pot creşte micuţii în condiţii normale vreodată, sau bătrâni cu ochii în lacrimi, s-au aşezat la coadă şă-şi primească aragazul, butelia şi câteva vase de bucătărie de la Crucea Roşie.

Până în noaptea de 29 iunie, viaţa lor se derula firesc, la periferia oraşului Dorohoi, din judeţul Botoşani, însă apa furioasă, revărsată din cel mai insignifiant pârâu care trecea pe lângă locuinţele lor, le-a intrat în case, în viaţă, în suflete, destrămându-le familiile, devastându-le existenţa şi transformându-le viitorul în incertitudine.

Astăzi, 100 de familii din cele 800 afectate de inundaţiile de la sfârşitul lunii iunie au primit kituri de bucătărie, din donaţiile BRD Groupe Societe Generale, Astrazeneca Pharma SRL şi Cargill România, urmând ca 135 de familii să primească în următoarele zile şi câte un calorifer, de la voluntarii Crucii Roşii Române. BRD s-a alăturat apelului Crucii Roşii cu o donaţie de  25.000 de euro,  Cargill România a făcut o donaţie de 10.000 de euro, iar Astrazeneca Pharma SRL, 15.000 de euro.

Cele 100 de familii au fost alese pe baza anchetelor sociale realizate de filiala de Cruce Roşie Botoşani şi de Primăria Dorohoi. Oamenii au venit cuminţi să se aşeze la coadă, sfidând frigul toamnei, pentru a-şi lua aragazul pe care-l vor instala în casele încă ude până la jumătate, unele stând să cadă, sau în locuinţele modulare unde au fost nevoiţi să se mute cei ale căror case au fost distruse total de ape.

Mulţi încă mai aşteaptă ajutoare, speră să ajungă pe listele primăriei şi nu mai au timp să se gândească la o zi de mâine mai bună, cât timp ziua de astăzi este cel mai cumplit coşmar. Oamenii speră ca cineva să le dea mai mult, să primească bani, haine, mâncare, şi nu pot să înţeleagă de ce alţii primesc mai mult decât ei.

"Degeaba o fotografiaţi pe-asta mică. Nu i-au dat nimic. Am venit să iau aragaz şi butelie pentru soacră-mea. Mie nu-mi dă. Lor le-a făcut primăria casă, da' nouă nu ne face şi trebuie să stăm cu fetiţa la nişte prieteni,  pentru că e bolnavă", ne spunea, cu lacrimi în ochi, o femeie disperată. Nu a avut loc pe listele primăriei, pentru că înainte de inundaţii locuia împreună cu socrii, iar acum figurează în continuare la aceeaşi adresă, donaţiile fiind făcute în limita stocului, pentru fiecare familie.

În locuinţele modulare, viaţa e şi mai greu de suportat. Copiii încă mai ştiu să se joace, însă disperarea părinţilor se simte în fiecare tresrire a lor. Astăzi şi-au putut usca rufele la soarele blând de toamnă care le-a mai îndulcit chinul zilnic, dar despre mâine nu pot spune nimic. Unii au început să-şi construiască în vale casele, alţii încă aşteaptă să le fie distribuit un loc pentru viitoarea locuinţă.

Astăzi cineva le-a adus aragazuri. Mâine poate vor primi calorifere. Iar poimâine se vor ruga pentru viitorul copiilor lor.
Donaţiile Crucii Roşii vor continua în următoarele zile şi în judeţele Suceava, Bacău şi Neamţ.

×
Subiecte în articol: observator