x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutoare pentru pensionari, preşcolari şi nou-născuţi

Ajutoare pentru pensionari, preşcolari şi nou-născuţi

de Lavinia Dimancea    |    28 Sep 2011   •   21:00
Ajutoare pentru pensionari, preşcolari şi nou-născuţi

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat ieri demarea unor proiecte sociale, in valoare de aproxi­mativ 700.000 de euro, ce vor fi destinate pensionarilor, prescolarilor si nou-nascutilor, precum si familiilor acestora. Astfel, pensionarii cu pensii mai mici de 400 de lei vor beneficia din partea Primariei de un card cu care pot cumpara medicamente sau achita servicii medicale ori il pot folosi la cantinele sociale din subordinea Primariei. Un numar de circa 34.000 de pensionari ar urma sa aiba acces la aceasta facilitate, valoarea lunara a cardului fiind, conform reprezentantilor Primariei, de 40 de lei.

Un alt program al Primariei vi­­­zeaza acordarea unui pachet de igie­na pentru nou-nascuti, o masura care are ca scop prevenirea abandonului imediat dupa nastere si formarea abilitatilor pa­ren­tale. Potrivit lui Oprescu, tinerele mame vor primi, la iesirea din maternitate, acest pachet ce va contine pampersi, lapte praf si un manual de ingrijire a bebelusilor. Copiii de gradinita vor primi si ei lunar un pachet de hrana, proiectul Primariei fiind o extensie a programului 'Cornul si laptele'.

Oprescu a precizat ca in Bucuresti exista 42.000 de copii inscrisi in gradinitele publice, care vor beneficia de un pachet ce va fi sta­bilit de comun acord cu medicii nutritionisti, fiind vorba de alimente care asigura 'o dezvoltare armoni­oasa' a copiilor. Pachetul va con­ti­ne minimum sapte alimente de ba­za, printre care biscuiti, lapte, ce­reale, fructe si miere de albine, valoa­rea acestuia fiind de aproximativ 10 euro. Pe langa aceste masuri, Oprescu a mai anuntat ca Primaria va da in fo­lo­sinta alte doua spalatorii pe langa cea deschisa in iunie, una la restaurantul Perla si alta pe strada Salcetului, iar din 10 octombrie va demara un program european prin care se vor oferi ajutoare alimentare persoanelor defavorizate.

'Toate acestea nu sunt masuri electorale. Sunt proiecte pe care le putem sustine financiar, sumele ridicandu-se la 600-700.000 de euro', a declarat Oprescu, adaugand ca programele 'nu s-au nascut din spuma marii', ci din nevoile reale ale oamenilor. Intrebat de unde se va taia pentru a acoperi costurile programelor, Oprescu a raspuns 'de la iarba, limbi de ceas, chioscuri, infochioscuri...'. 'Renun­tam la lucruri pe care nu le-am considerat de urgenta. Le-am reconsi­derat', a explicat el. Oprescu spera ca pro­iec­tele vor fi sustinute de consilierii generali.

×