x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutor de până la 4.000 de lei pentru mii de români! Cine poate beneficia

Ajutor de până la 4.000 de lei pentru mii de români! Cine poate beneficia

de Redacția Jurnalul    |    04 Iul 2023   •   09:45
Ajutor de până la 4.000 de lei pentru mii de români! Cine poate beneficia

Guvernanții pregătesc ajutoare pentru mii de români. Beneficiarii pot primi sume semnificative.

Este vorba despre românii cu dizabilități, care pot primi, așa cum s-a stabilit la început de an, mai multe tipuri de ajutoare financiare.

Potrivit Legii 7/2023, apărută în ianuarie, persoanele cu dizabilități vor putea primi mai multe noi beneficii pentru aceste persoane, printre care și cel pentru locuire sau cel de tranziție, scrie avocatnet.ro.

În cazul beneficiului pentru locuire, persoanele cu dizabilități vor putea folosi banii primiți de la stat, sub formă de indemnizație lunară, pentru administrarea unei locuințe (plata chiriei pentru locuințele închiriate din mediul privat sau din fondul de locuințe sociale, plata asigurării împotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilități publice și a reparațiilor curente).

Pe de altă parte, beneficiul de tranziție reprezintă o sumă acordată persoanei adulte cu dizabilități, pentru prevenirea instituționalizării acesteia sau pentru pregătirea transferului dintr-un centru rezidențial în comunitate (costuri cu reparațiile, lucrări de adaptare a locuinței, achiziție a consumabilelor de uz casnic - veselă, obiecte electrocasnice etc., mutare a bunurilor personale și transport și altele).

Guvernanții urmează să stabilească, acum, modalitatea de finanțare a celor două ajutoare destinate persoanelor cu dizabilități (beneficiului de locuire și cel de tranziție), precum și condițiile de eligibilitate a beneficiarilor. Termenul stabilit de Legea 7/2023 pentru apariția acestor detalii este data de 8 iulie 2023.

Beneficiul pentru locuire va ajunge până la 4.000 de lei/lună, însă doar pentru cei care sunt încadrați într-un grad de handicap grav, accentuat sau mediu, sunt persoane dezinstituționalizate sau în risc de (re)instituționalizare, dețin un raport de evaluare a nevoilor individuale de viață, care cuprinde recomandarea de locuire independentă și nu realizează venituri sau au venituri foarte mici (până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată).

Pe de altă parte, beneficiul de tranziție va avea valoarea totală de 10.000 de lei, bani ce vor putea ajunge la persoane adulte cu dizabilități ce dețin un certificat de încadrare în grad de handicap grav, accentuat, mediu sau ușor, se află în proces de dezinstituționalizare și participă la activități pentru pregătirea transferului în comunitate sau sunt în risc de instituționalizare, dețin un raport de evaluare a nevoilor individuale de viață, în care se recomandă locuirea independentă și nu au venituri sau au venituri foarte mici (tot până la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată).

Plata celor două ajutoare financiare se va face în contul bancar indicat, deschis pe numele persoanei adulte cu dizabilități.

Pentru a se putea aplica, proiectul de hotărâre trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ajutor beneficiari