x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ajutor social pentru românii foarte săraci

Ajutor social pentru românii foarte săraci

de Diana Scarlat    |    01 Sep 2010   •   00:00
Ajutor social pentru românii foarte săraci
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Românii foarte săraci vor putea beneficia de ajutor social mai mare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Muncii, prezentat ieri de ministrul Mihai Şeitan.



Reprezentanţii Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) susţin că acest proiect legislativ simplifică sistemul actual şi reduce drepturile familiilor cu venituri mai mari în favoarea celor cu venituri foarte mici.

Cele două tipuri de alocaţii de care beneficiau familiile cu venituri de până la 470 de lei pe membru de familie, respectiv alocaţiile complementare şi monoparentale, se vor unifica, iar numărul beneficiarilor se va reduce prin intrarea în vigoare a Codului social. "Legea urmăreşte să focalizeze resursa financiară cât mai aproape de familiile cu venituri mici şi cu mulţi copii. Sumele alocate se acordă în funcţie de venitul pe cap de membru de familiei şi în funcţie de numărul de copii dintr-o familie", a declarat ministrul Muncii. Este vorba despre un ajutor social complementar alocaţiei pentru copii, valoarea acesteia rămânând de 42 de lei.

Mihai Şeitan a declarat că proiectul legislativ trebuie să fie aprobat până la sfârşitul lunii octombrie, fiind legat de acordul de împrumut cu FMI şi Banca Mondială, ca una dintre condiţiile pentru acordarea viitoarelor tranşe de împrumut, şi a trecut de toate procedurile de dezbatare publică la care au participat sindicatele, patronatele şi ONG-urile, fiind discutat luni într-o primă lectură la Guvern. "Proiectul a trecut de toate procedurile de dezbatere publică şi urmăreşte două lucruri, să aloce bani pentru cei care au cu adevărat probleme privind veniturile şi să sprijine persoanele cu dizabilităţi care nu pot fi ajutate din alte surse. Acest sistem va avea în vedere o evidenţă clară a familiilor care beneficiază de aceste drepturi, astfel încât sumele obţinute de fiecare familie să fie cumulate într-un anumit plafon", a declarat Mihai Şeitan.

Acelaşi proiect, care abrogă Ordonanţa 105 care prevedea aceleaşi alocaţii, dar în alte cuantumuri, prevede şi reducerea venitului pentru care pot fi acordate alocaţiile complementare şi monoparentale, astfel încât aproximativ 100.000 de beneficiari vor pierde aceste drepturi după intrarea în vigoare a noii legi.

Astfel, familiile cu venit pe membru de familie între 371 şi 470 de lei nu vor mai primi alocaţii monoparentale sau complementare, însă vor primi în continuare ajutoarele de căldură şi, bineînţeles, alocaţiile de stat pentru copii. Potrivit lui Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii, sunt aproximativ 490.000 de familii cu venituri pe membru de familie cuprinse între zero şi 370 de lei, cărora li se va majora cuantumul alocaţiilor după intrarea în vigoare a noii legislaţii.

Exemplul oferit de secretarul de stat este o familie cu doi părinţi şi cu mai mult de patru copii, cu venituri cuprinse între zero şi 200 de lei, care va beneficia de un cuantum al alocaţiilor de 120 de lei, faţă de 70 de lei în prezent.

×
Subiecte în articol: observator