Cel mai amplu exercițiu de alarmare în caz de dezastre din ultimii ani, desfăşurat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a început ieri, iar primele județe în care au sunat sirenele sunt: Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea. Simulările sunt importante atât pentru testarea echipamentelor, cât şi pentru informarea populaţiei.
Începând de ieri şi până vineri, circa 7.700 de sirene vor răsuna, între orele 10.00 şi 15.00, pentru a testa reacţia autorităţilor în caz de dezastre. Şeful DSU din cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, a explicat că exerciţiul este organizat pentru că populaţia trebuie să ştie ce înseamnă fiecare sunet al sirenei, în cazul unor situaţii de mare risc, şi cum să procedeze în funcție de tipul de alarmă. El a dat ca exemplu un posibil dezastru la Cernavodă, caz în care oamenii trebuie să rămână în locuințe. Pe de altă parte, în cazul unei viituri, oamenii trebuie să părăsească locuințele și să se refugieze într-o zonă mai înaltă. Potrivit şefului DSU, aceste exerciţiile de alarmare sunt o normalitate şi trebuie făcute periodic.
În cadrul exercițiilor de ieri, avertizarea sonoră a fost una specifică pentru dezastru, când sirenele sună de cinci ori, de fiecare dată timp de 16 secunde. Conform datelor IGSU, prealarma aeriană este compusă din trei sunete a câte 32 de secunde fiecare, iar alarma aeriană are 15 sunete scurte.
În localităţile în care nu sunt sisteme moderne de alarmare, populaţia este avertizată cu ajutorul clopotelor din lăcaşele de cult.
Potrivit calendarul exerciţiului PROCIV 2017, astăzi simulările au loc în Bucureşti, Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Ilfov, Neamţ, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu şi Iaşi. În Capitală sunt montate circa 400 de sirene.