x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alba: Şapte magazine de etnobotanice au fost închise

Alba: Şapte magazine de etnobotanice au fost închise

de Lucian Dobrater    |    27 Feb 2011   •   15:40

O echipă mixtă pentru control, constituită în baza Ordinului prefectului Judeţului Alba nr. 83 din 21.02.2011, formată din poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, comisari ai Gărzii Financiare – Secţia Alba, specialişti ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba,  Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Alba, Direcţiei de Sănătate Publică Alba ai Direcţiei Sanitar Veterinară şi Siguranţa Alimentelor Alba, au efectuat la sfârşitul săptămânii un control la singurul magazin din judeţ în care se desfăşoară activităţi de comerciale de produse cu efecte psihoactive, dăunătoare sănătăţii, altele decât cele reglementate, situat pe raza municipiului Alba Iulia. Cu ocazia controlului, ca urmare a neregulilor constatate, membrii echipei mixte au constatat o infracţiune de evaziune fiscală şi au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 10.500 lei şi au fost ridicate 6  pliculeţe cu produse în vederea expertizării în condiţii de laborator pentru a se stabili dacă conţin substanţe sau plante interzise.

În anul 2010, pe raza judeţului Alba au funcţionat nouă societăţi comerciale cu 11 puncte de lucru. Ca urmare a modificării cadrului legislativ şi a acţiunilor comune, efectuate cu scopul de a verifica legalitatea funcţionării societăţilor comerciale cu un astfel de profil şi de a împiedica dezvoltarea fenomenului, de către poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, cu sprijinul de specialitate ai comisarilor Gărzii Financiare – Secţia Alba şi ai comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba, şapte dintre societăţile comerciale de profil şi-au încetat activitatea. Astfel, în prezent, pe raza judeţului Alba mai sunt comercializate produse psihioactive, dăunătoare sănătăţii, doar de două societăţi comerciale, din care una desfăşoară acte de comerţ în regim ambulant.

În continuare, activitatea societăţilor şi persoanelor care comercializează produse psihoactive va fi atent monitorizată şi vor fi organizate acţiuni de prevenire şi combatere a fenomenului. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba atrage atenţia că începând cu data 15.02.2010 este interzisă comercializarea şi consumul plantelor şi substanţelor prevăzute în  Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Totodată, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substanţelor prevăzute de ordonanţa de urgenţă sunt interzise, în conformitate cu prevederile Legii 143/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

×