x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegerile vor fi comasate prin asumarea răspunderii

Alegerile vor fi comasate prin asumarea răspunderii

de Gabriela Antoniu    |    11 Dec 2011   •   21:00
Alegerile vor fi comasate prin asumarea răspunderii

Guvernul a oficializat luni ceea ce se stia de o saptamana 'pe surse': a decis sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe legea privind coma­sarea alegerilor locale cu cele parlamentare, la pachet cu legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ.

Astfel, Guvernul evita dezbate­rile parlamentare, dar va trebui sa faca fata unei motiuni de cenzura pe care USL a si anuntat ca o va depune, urmand sa fie dezbatuta cel mai pro­babil la 22 decembrie. Cat priveste motivul pentru care a ales promovarea legii comasarii alegerilor prin asumarea raspunderii, raspunsul premierului Emil Boc ar putea fi ilustrat foarte bine cu zicala 'vorba multa, saracia omului'.

'Anul 2012 este un an economic dificil, in care trebuie sa evitam orice derapaje cu caracter electoral, care pot periclita situatia financiara a tarii. fitim bine ca perioadele de campanie electorala sunt perioade in care lumea este mai putin atenta la ceea ce inseamna consolidarea economica si mai mult tentata la practici si promisiuni populiste si electorale. Dorim ca, in 2012, sa avem mai putina dezbatere care sa produca instabilitate', a spus Boc. El a reluat si argumentul potrivit caruia comasarea genereaza economii bugetare de cel putin 20 de milioane de euro in 2012, an dificil din punct de vedere economic, adaugand ca aduce si mai multi oameni la vot. 'Participarea la alegeri este mai buna in cazul comasarii', a spus Boc.

El a mai spus ca proiectul adoptat de Guvern este unul tehnic, care nu rezolva problema revizuirii Consti­tu­tiei, pentru o astfel de modificare si inclusiv pentru reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de alesi fiind nevoie si de sprijinul opozitiei. De altfel, prim-vicepre­se­din­tele PDL Sorin Frunzaverde a de­clarat ca, in acest moment, discutiile in coalitie despre numarul de parlamentari au fost oprite, iar prioritatea fiind legislatia privind comasarea alegerilor. Sedinta in care Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe legea comasarii alegerilor a fost precedata de o reuniune a liderilor coa­litiei, care au stabilit si un calendar al acestei proceduri, validat ulterior de conducerea celor doua Camere ale Parlamentului. Astfel, in aceasta saptamana, Guvernul va incepe procedurile, urmand ca asumarea raspunderii sa aiba loc joi, 15 decembrie. Pana joi se pot depune amendamente la cele doua proiecte de lege. Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca o motiune de cenzura poate fi depusa pana sambata, urmand ca la 19 decembrie, aceasta sa fie citita in plen, iar la 22 decembrie sa fie dezbatuta.

La scurt timp dupa anuntul Guvernului, copresedintele USL, Daniel Constantin, a anuntat ca Uniunea va depune motiune de cenzura impotriva proiectelor de lege pentru care Executivul isi va angaja raspunderea. 'Am luat act azi de intentia Guvernului de a-si asuma raspunderea pe cele doua proiecte importante, si anume comasarea alegerilor locale cu parlamentare, pe de o parte, si promovarea judecatorilor la Inalta Curte. USL a decis azi sa depuna motiune de cenzura impotriva acestor proiecte', a spus Constantin. El a precizat ca procedura de asumare a raspunderii este una corecta, constitutionala, dar Guvernul Boc nu o foloseste ca procedura exceptionala, asa cum prevede Constitutia. 'Parlamentul a devenit azi o anexa a Guvernului, in care proiectele grele sunt trecute prin angajarea raspunderii. Ca atare, consideram ca acest act de angajare a raspunderii este dincolo de Constitutie, un act imoral, la fel cum este imorala si antidemocratica finalizarea acestor proiecte. Probabil ca vom ataca la Curtea Constitutionala, deoarece consideram ca aceasta comasare a alegerilor incalca mai multe legi, respectiv Legea 215, Legea 35, care prevad clar ca manda­tul alesilor locali nu se poate prelungi, el este de fix patru ani', a spus Constantin.

In plus, copresedintele USL, Victor Ponta, a atras atentia ca termenul de sase luni, inainte de care se poate modifica data alegerilor, a fost depasit. 'Orice incercare de a schimba data alegerilor este, evident, neconstitutionala', a spus Ponta. El a anuntat ca deputatii si senatorii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea.

×