Autorităţile din Grecia au intrat în alertă după ce, zilele trecute a fost înregistrat primul caz de febră West Nile din acest an, în zona capitalei Atena. Acest lucru înseamnă că în perioada următoare vor apărea primele îmbolnăviri şi în România. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut, când s-au înregistrat 15 îmbolnăviri grave şi chiar un deces.
"La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august, ţânţarii se înmulţesc, lumea este expusă prin îmbrăcăminte mai sumară şi reproducerea ţânţarilor e maximă în această perioadă", avertizează dr. Anca Sârbu, medic primar epidemiolog, potrivit digi24.ro.
Boala nu se transmite de la om la om, ci numai prin înţepătura ţânţarului. Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, spun medicii.
"Majoritatea cazurilor sunt infecţii uşoare care se manifestă ca infecţii respiratorii şi sunt încadrate ca atare. Într-o proporție de 2%, virusul dă meningite acute virale, encefalite sau meningo-encefalite", precizează medicul Anca Sârbu.
Datele oficiale arată că 350.000 de români se află sau urmează să plece în vacanţă în Grecia, în perioada următoare. Astfel că nu este exclus ca boala să ajungă şi la noi. Anul trecut, România a înregistrat 12 cazuri de febră West Nile şi un deces al unei persoane de 87 de ani.
Centrul European pentru prevenirea şi controlul bolilor transmisibile notează că, în România, ţânţarii se înmulţesc cel mai mult în marile oraşe, în subsolurile inundate.