x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aleşii promit legi împotriva etnobotanicelor

Aleşii promit legi împotriva etnobotanicelor

de Monica Iordache Apostol    |    13 Dec 2010   •   21:38

Preşedintele CIADO, academicia­nul Constantin Bălăceanu Stolnici, şi preşedintele executiv al organizaţiei, Gigel Lazăr, le-au cerut ieri sprijinul deputaţilor PDL pentru elaborarea unei legislaţii unitare privind inter­zicerea consumului de substanţe etnobotanice. „Am prezentat gravitatea problemei drogurilor grele şi etnobotanice şi am făcut un apel la Parlament să ofere legile necesare pentru reducerea, dacă nu se poate eliminarea, consumului de astfel de substanţe”, a declarat academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Preşedintele executiv al CIADO a declarat şi el că le-a cerut parlamentarilor să sprijine reactivarea Agenţiei Naţionale Antidrog şi suplimentarea sumelor pentru susţinerea campaniilor specifice. „Noi am prezentat propunerile CIADO pentru a se face o lege mult mai performantă care să cuprindă reactivarea Agenţiei Naţionale Antidrog şi interzicerea magazinelor de etnobotanice, care nu pot fi închise haotic, prin dispoziţii ale primarilor, ci printr-o legislaţie unitară la nivel naţional”, a explicat Gigel Lazăr. Acesta le-a mai prezentat parlamentarilor şi un echipament de detectare a drogurilor, cu aerosoli, „Drugs Detection Kit”, care ar putea fi folosit în şcoli. Deputatul PDL Ma­ria Ardeleanu, la invitaţia căreia au ve­nit reprezentanţi CIADO, a de­cla­rat că un grup de deputaţi PDL şi re­pre­zentanţi ai CIADO vor începe să elaboreze legea şi a anunţat că există deja un proiect de reînfiinţare a Agenţiei Naţionale Antidrog, care se află pe masa premierului.

Ardeleanu a spus că Agenţia va func­ţio­na doar cu o echipă mică prin care se va face coordonarea Di­rec­ţiilor de Sănătate judeţene pentru controlul consumului de droguri. Reprezentanţii CIADO au mai cerut că nici proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 104/2008 privind prevenirea şi combaterea traficului ilicit de substanţe cuprinse în „lista interzisă” să nu fie adoptat în forma aflată pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor pentru că lista este limitată, iar distri­bui­torii de astfel de produse vor găsi portiţe pentru a-şi continua activitatea.

Tot ieri, şi deputaţii PSD Mugurel Surupăceanu şi Nicolae Bănicioiu au prezentat un proiect propriu de lege pentru stoparea comercializării de plante etnobotanice, propunând înfiinţarea, în subordinea Ministerului Sănătăţii, a unei Autorităţi Na­ţio­nale pentru Produse Aromatice şi de Sinteză. În proiect se arată că pro­duc­ţia, importul, distribuţia şi utili­za­rea produselor aromatice sau de sin­te­­ză sunt admise în România numai după autorizarea de punere pe piaţă de ANPAS şi numai în in­te­res na­ţional, în caz contrar fiind pre­vă­zută amendă între 30.000 de lei şi 50.000 de lei.

×
Subiecte în articol: observator