Senatorul PSD Alexandru Mazăre a fost audiat astăzi la DNA, procurorii anunţându-l că a fost pus sub acuzare pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, în dosarul în care fratele său, primarul Radu Mazăre, este cercetat pentru luare de mită.
"Mi s-au adus acuzaţiile, complicitate la mită şi fals în declaraţii. Voi da toate lămuririle şi toate explicaţiile în faţa unui judecător şi acolo voi demonstra că sunt nevinovat. Înţelegeţi cu toţii că este un an electoral, face parte din jocul electoral din păcate. Refuz să mai joc în această telenovelă numită telejustiţie. Voi demonstra că sunt nevinovat. Nu am niciun fel de interdicţie. Fratele meu nu va fi arestat", a declarat Alexandru Mazăre la ieşirea din DNA.
În referatul întocmit de DNA se arată că o parte din banii primiţi de Radu Mazăre ca mită de la omul de afaceri Avraham Morgenstern ar fi ajuns într-un cont al lui Alexandru Mazăre deschis în Israel.
'Traseul mitei a fost următorul: Societatea offshore Larton Consultants Ltd (unic asociat al SC Shapir Structures SRL) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011; Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani sus-menţionate au avut ca justificare 'fees' - onorariu', susţine DNA.
Radu Mazăre şi omul de afaceri Avraham Morgenstern sunt cercetaţi de DNA pentru fapte de corupţie.
'La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre, în calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate în Campusul Social 'Henri Coandă', aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată. Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)', susţinea DNA într-un comunicat.
DNA preciza că banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinatate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
'În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre, în favoarea firmei respective, au fost cele prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA - circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Radu Mazăre', susţin procurorii.