x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alin Stoica, despre carantinarea Bucureștiului: Am cerut o analiză a DSP care să stea la baza deciziilor

Alin Stoica, despre carantinarea Bucureștiului: Am cerut o analiză a DSP care să stea la baza deciziilor

22 Mar 2021   •   14:11
Alin Stoica, despre carantinarea Bucureștiului: Am cerut o analiză a DSP care să stea la baza deciziilor
Sursa foto: Lucian Alecu

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat, luni, că a solicitat DSP o analiză în ce privește rata de infectare, presiunea asupra spitalelor sau rata de vaccinare, care să stea la baza deciziilor privind Capitala.

„Am discutat atât cu specialiştii de pe zona de sănătate publică - epidemiologi şi medici de la DSP şi INSP - cât şi cu Poliţia Capitalei, Jandarmeria pe tot ce înseamnă măsuri de prevenire a răspândirii virusului. Voi comunica, evident, şi cu prefectul de Ilfov, cu prim-ministrul, cu ministrul de Interne, iar mâine aştept o analiză pe toate elementele - pentru că nu e vorba doar de rata de incidenţă. Medicii se uită la presiunea care este asupra spitalelor, la numărul de medici, de vaccinări, incidenţa infectărilor în general pe populaţie şi mâine vor veni cu o analiză, cu date concrete şi pe baza analizei respective sper eu să putem să luăm cele mai bune măsuri. (...) O analiză pe toate elementele pe care le presupune legea am cerut-o de la DSP pentru mâine", a precizat prefectul, pentru Digi FM, la finalul ședinței de la Prefectura Capitalei.

Alin Stoica a mai precizat că este luată în vedere carantinarea Bucureștiul, în condițiile în care aceasta este prevăzută de lege, însă o rată de infectare de peste 6 cazuri nu înseamnă o intrare automata a Capitalei în carantină.

„Sunt mai multe măsuri - asta am discutat şi cu colegii specialişti. Trebuie să aşteptăm ca specialiştii să se pronunţe, în funcţie de situaţie şi în funcţie de analiza pe care o vor face. (...) Nu înseamnă că intră automat, legea nu prevede un astfel de mecanism. Legea spune că orice fel de măsură trebuie luată odată la propunerea specialiştilor - DSP sau INSP, depinde de gradul de acoperire al măsurii (...) - după care intervine o şedinţă de comitet de situaţii de urgenţă, care este un organ colegial, se discută acolo şi se ia o decizie. Dacă măsura este mai severă, gen carantină, atunci intervine DSU şi dă un ordin prin care se confirmă. Dacă măsura priveşte două judeţe, atunci trebuie să ajungem şi în CNSU", a mai explicat el.

 

Nicușor Dan: Încercăm să evităm carantinarea Bucureștiului

Evitarea carantinării Capitalei a fost principalul subiect de discuție dintre premierul Florin Cîțu și primarii din Capitală, spune Nicușor Dan, care precizează că vor fi controale mai dese făcute de Poliția locală.

„Tot ce înseamnă măsuri de închidere a școlilor, de închidere a activităților economice sunt măsuri obligatorii care urmează niște acte normative emise de autorități naționale. Noi, autorități locale, nu putem decât să ne conformăm. La această discuție am încercat să găsim acele măsuri efective, dincolo de partea legislativă, care să evite carantinarea Bucureștiului”, spune Nicușor Dan.

Primarul general afirmă că, referitor la autoritățile naționale, este vorba de o înăsprire normativă acolo unde nu se respectă legea.

În ceea ce privește autoritățile locale, controlul pe măsurile care există, cobntrolul pe fiecare dintre secțiuni. În cadru PMB e vorba de Poliția locală și transportul în comun. Există raportări pe fiecare dintre linii STB, acolo unde șoferii știu că nepurtatul măștii este mai intens, iar acolo intervine Poliția locală”, adaugă Nicușor Dan.

 

×
Subiecte în articol: bucuresti carantina