x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alina Nicoleta Ghica, noul preşedinte al CSM

Alina Nicoleta Ghica, noul preşedinte al CSM

06 Ian 2012   •   06:27
Alina Nicoleta Ghica, noul preşedinte al CSM

Judecatorul Alina Nicoleta Ghica va ocupa functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii in anul 2012, dupa ce plenul CSM a deliberat in legatura cu candidatura lui Alexandru Serban si cea a Alinei Nicoleta Ghica.

Tot astazi, procurorul Oana Andrea Schmidt Haineala a fost aleasa, cu majoritate de voturi, in functia de vicepresedinte al CSM.

Fostul procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov a fost singurul candidat pentru functia de vicepresedinte. Haineala a fost aleasa cu 11 voturi pentru si sapte impotriva de catre cei 18 membri CSM prezenti.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii s-a reunit, astazi, pentru a alege noul presedinte si noul vicepresedinte al CSM, potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul institutiei. Tot in sedinta de astazi urmeaza sa fie discutat si raportul de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2011.

Membrii Consiliului dezbat si propunerile de stabilire a perioadei de desfasurare a Adunarilor generale ale instantelor judecatoresti, pentru dezbaterea si aprobarea rapoartelor anuale de activitate. Presedintele si vicepresedintele pot fi alesi din membrii plenului CSM, alesi in adunarile generale ale instantelor sau parchetelor.

Potrivit regulamentului CSM, functia de presedinte sau vicepresedinte al Consiliului se obtine pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit. Consiliul Superior al Magistraturii este format din 14 magistrati (noua judecatori si cinci procurori) alesi in adunarile generale ale magistratilor si validati de Senatul Romaniei. In componenta CSM sunt si doi reprezentanti ai societatii civile, alesi de Senat. Exista si trei membri de drept, respectiv presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), ministrul Justitiei si procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Presedintele si vicepresedintele sunt alesi dintre cei 14 magistrati, membri ai Consiliului. Daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror, si invers.

×