Spaţiul verde al locuitorilor de pe Strada Bach, din cartierul Floreasca, s-a transformat peste noapte în proprietatea unei firme-fantomă din off-shore. Copacii vor fi puşi la pământ şi un bloc nou se va ivi între pereţii imobilelor vechi din apropiere.
Pentru APEX INTERNATIONAL SRL, zona verde a locuitorilor din cartierul Floreasca s-a transformat, cel puţin pe hârtie, într-un viitor bloc de lux. Între noua construcţie şi blocu-rile vechi va rămâne exact spaţiul necesar ca oamenii din clădirile învecinate să se strecoare în apartamentele lor. Un dezastru urbanistic ce ignoră atât prevederi legale, cât şi dreptul la o viaţă civilizată. În timp ce asociaţiile de proprietari cer anularea construcţiei, noii proprietari îşi fac reclamă nestingheriţi cu viitorul imobil de lux.
În Bucureşti nici un cartier nu a scăpat de ambiţiile imobiliare ale unor investitori apăruţi peste noapte. Terenul din Floreasca nu face excepţie de la regulă. Aflat între trei blocuri, spaţiul verde este plin de vegetaţie. Oaza de verdeaţă nu a trecut însă neobservată, în ciuda adreselor asociaţiilor de proprietari care cereau protejarea acesteia. Ani de zile aceştia au adresat Primăriei Sectorului 2 mai multe note prin care cereau ca terenul dintre blocuri să îşi păstreze destinaţia - zonă verde. Şi, ani de-a rândul, Primăria a confirmat statutul protejat al acestuia.
MAI MULT PENTRU INVESTITOR
Într-o bună zi însă, un moştenitor, Lecca Gheorghe Dumitru Gheorghe, revendică peticul de verdeaţă. Mai mult, la pachet cu suprafaţa revendicată, noul proprietar mai primeşte ceva metri pătraţi în plus! Astfel de metode de recompensări şi bunăvoinţă din partea statului sunt prevăzute şi de lege. Situaţiile de acest gen sunt însă extrem de limitate. Numai pentru o construcţie de interes naţional, care va fi folosită de stat timp de 90 de ani, se procedează la cedarea unor suprafeţe de teren în plus. În acest caz însă, vorbim despre un off-shore - APEX INTERNATIONAL SRL. Primăria Sectorului 2 a confirmat noul statut al parcelei dintre blocuri - proprietate particulară prin titlul emis de Prefectura Bucureşti. "Trebuie menţionat că Primăria Sectorului 2, în marea majoritate a situaţiilor, a înaintat către Prefectura Municipiului Bucureşti propunerea de neemitere a titlului de proprietate, fapt ignorat de Prefectură", se arată în răspunsul instituţiei. "Noi nu suntem împotriva reconstiruirii dreptului de proprietate, dar să repari o greaşeală prin crearea altora mai grave îndreptate împotriva a sute sau mii de locatari reprezintă o crimă! În lumea civilizată nici un metru pătrat de verdeaţă şi nici un copac nu sunt distruse, dacă locuitorii direct afectaţi nu aprobă astfel de lucruri. Unde a fost acest proprietar timp de 43 de ani?", se întreabă locatarii în memoriul trimis instituţiilor statului.
CADOU DE REVELION
Ultima zi a anului 2007 pare să fi fost una extrem de norocoasă pentru firma care a devenit stăpâna spaţiului verde. În acea zi, de 31 decembrie, APEX a primit certificatul de urbanism. Prin acest certificat, terenul îşi schimbă pe loc şi încadrarea în Planul de Urbanistică Zonală. Din zonă verde, el devine teren destinat locuinţelor şi construcţiilor. Orice arhitect ar fi jignit de o astfel de încadrare, în condiţiile în care, între clădirile vechi şi locul verde, spaţiul este extrem de mic! Ulterior emiterii certificatului de urbanism şi odată botezat altfel, terenul devine mai mult decât interesant, iar lucrurile încep să se mişte. Astfel că angajaţii de la termoficare s-au grăbit să facă măsurători. Nu de alta, dar coloana centrală trece exact pe sub parcela pe care urmează să se construiască. Au urmat alţi muncitori, care au mutat ghena de gunoi în altă parte numai pentru ca noul proprietar să aibă acces la teren. În acest moment, locatarii mai speră ca spaţiul verde, protejat de lege, să rămână neschimbat şi au cerut anularea construcţiei dintre blocurile de pe Strada Bach, Ceaicovski şi Rahmaninov.
Citește pe Antena3.ro