x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alte 17 ONG-uri îl sprijină pe Korodi

Alte 17 ONG-uri îl sprijină pe Korodi

de Alexandru Nastase    |    19 Feb 2008   •   00:00
Alte 17 ONG-uri îl sprijină pe Korodi

ROŞIA MONTANÅ ● Ministrul Mediului, apărat de ecologişti
Alte 17 organizaţii neguvernamentale ecologiste şi-au anunţat public susţinerea pentru ministrul Mediului, Attila Korodi, şi pentru secretarul de stat Silviu Stoica, daţi în judecată în nume personal de Roşia Montană Gold Corporation.


ROŞIA MONTANÅ ● Ministrul Mediului, apărat de ecologişti
Alte 17 organizaţii neguvernamentale ecologiste şi-au anunţat public susţinerea pentru ministrul Mediului, Attila Korodi, şi pentru secretarul de stat Silviu Stoica, daţi în judecată în nume personal de Roşia Montană Gold Corporation.


Cei 17 nou-semnatari ai scrisorii de susţinere a celor doi oficiali – document redactat la începutul lunii februarie de ONG-ul Alburnus Maior, primul care a sărit în apărarea ministrului şi a anunţat că intervine în proces – sunt Fundaţia Strawberry Net, Fundaţia Terra Mileniul III, Asociaţia Valea Soarelui, Clubul de Ecologie şi Turism Montan "Albamont‘‘, Fundaţia Transilvania Trust, Asociaţia Ecologistă "Floarea de Colţ‘‘, Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi, Asociaţia "Arin‘‘, Asociaţia "Transilvania Verde‘‘, Asociaţia "Ţinutul Secuiesc Verde‘‘, Asociaţia pentru Protecţia Liliecilor din România, Societatea Carpatină Ardeleană Satu-Mare, Focus Eco Center, Asociaţia de Turism şi Ecologie "Trascau Corp‘‘, ECOTOP Oradea, HALIT Eco Club şi o organizaţie de lobby politic.


CERERI DE INTERVENŢIE. Toate cele 17 nou-semnatare ale scrisorii au anunţat că vor formula cereri de intervenţie în sprijinul oficialilor, în procesul ce le-a fost intentat şi care se va desfăşura la Curtea de Apel Bucureşti. Organizaţiile nonguvernamentale ecologiste Greenpeace, Alburnus Maior şi Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, opozante declarate ale proiectului minier propus la Roşia Montană, au fost primele care au anunţat că intervin în procesul intentat ministrului Mediului şi secretarului de stat de compania minieră ce doreşte să demareze investiţia din Apuseni. Roşia Montană Gold Corporation a dat în judecată Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, dar şi pe ministrul Korodi Attila şi pe secretarul de stat Silviu Stoica, reprezentantul ministerului în Comitetul de Analiză Tehnică a proiectului minier, compania fiind nemulţumită de decizia instituţiei de întrerupere a procedurii de autorizare a proiectului său minier. Acţiunea în instanţă a fost depusă de companie la Curtea de Apel Bucureşti.


LEGITIM ŞI JUSTIFICAT. Interesul organizaţiilor ecologiste de a interveni în proces este unul "legitim şi justificat‘‘ prin aceea că, pe parcursul procedurii de obţinere a acordului de mediu de către RMGC, aceste ONG-uri au promovat acţiuni în instanţă pentru suspendarea şi anularea certificatelor de urbanism obţinute de RMGC şi deci vizând suspendarea şi încetarea procedurii de obţinere a acordului de mediu de către aceasta. "Intervenim în apărarea domnului ministru Korodi pentru că, până la urmă, noi am iniţiat demersurile juridice în baza cărora ministerul condus de domnia sa a decis suspendarea procedurii de autorizare a investiţiei miniere‘‘, susţinea un reprezentant al firmei Alburnus Maior. Greenpeace susţine că introducerea în cauză a funcţionarilor publici Korodi Attila şi Silviu Stoica "nu are justificare legală şi reprezintă doar o intimidare personală ieftină‘‘, deoarece RMGC "nu poate susţine şi dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii şi la repararea căruia aceştia sunt chemaţi prin introducerea în cauză‘‘.


REACŢIE. "Nu mă surprinde deloc decizia RMGC de a acţiona în instanţă atât Ministerul Mediului, cât şi pe mine personal. Am citit cu atenţie acţiunea care însoţeşte citaţia primită de la Curtea de Apel Bucureşti, fiindcă am fost interesat să văd dacă RMGC invocă, aşa cum a facut-o în ultimele luni, etnia mea maghiară sau sume de sute de milioane de dolari drept cauze ale poziţiei MMDD în cazul Roşia Montană, însă aceste lucruri nu se regăsesc de această dată printre acuzaţiile companiei‘‘, a precizat Korodi în momentul în care a aflat că a fost dat în judecată de RMGC. În opinia acestuia, MMDD şi el personal au procedat "corect‘‘ atunci când au luat decizia de a suspenda procedura de autorizare a proiectului minier din Apuseni. "Mi-am asumat prerogativele de ministru în respectarea legii privind derularea acestei proceduri. Poziţia mea rămâne aceeaşi: toate companiile care desfăşoară activităţi poluatoare în România, indiferent că sunt mari sau mici, trebuie să respecte legea. Nu suntem aici în ţara nimănui, iar respectarea procedurilor şi a legilor de mediu nu este opţională pentru cei care vor să investească‘‘, a afirmat Korodi.


Atacuri

Ministrul a ţinut să atace compania minieră pentru conduita sa în ieşirile publice. "Pentru a-şi atinge scopurile, această companie a recurs şi la presiuni mediatice, şi la afirmaţii pe care nu am auzit să şi le fi permis în Canada, de exemplu‘‘, a mai spus ministrul. Potrivit oficialilor Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile, scopul acţiunii nu este unul financiar, ci mai degrabă obţinerea prin instanţă a unei decizii care să oblige Ministerul Mediului să reia procedura de autorizare.


×
Subiecte în articol: verde! mediului asociatia korodi