Doi din membrii reţelei ce a înşelat recent mai mulţi primari din Sălaj, determinându-i să semneze contracte cu o societate comercială, după ce s-au prezentat ca funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), au fost arestaţi preventiv joi, unul dintre ei fiind chiar capul acestei reţele, potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Grupului infracţional organizat s-a deplasat la 14 primării de pe raza judeţului Sălaj, şi-au declinat calităţi de funcţionari ai Agenţiei Naţionale de Integritate şi sub pretextul completării unor formulare intitulate "Raport de Analiză în vederea Sporirii Capacităţii Administrative UATC", au determinat prin mijloace frauduloase reprezentanţii primăriilor să semneze acorduri de implementare a unui "Sistem informatic integrat", care erau de fapt contracte în valoare de 870 dolari/ an. Factura se emitea ulterior semnării acordului, pentru perioade succesive de câte 12 luni. Acordul se încheia pe o perioadă de patru ani şi se prelungea automat în aceleaşi condiţii dacă niciuna dintre părţi nu îl denunţa cu 60 de zile înainte de expirarea sa.
Contractele aveau şi o clauză potrivit căreia în cazul denunţării acordului, din orice motiv de către beneficiar sau furnizor, înainte de expirarea duratei acordului sau fără respectarea termenului de preaviz, denunţătorul urma să fie obligat la plata sumei de 2.380 euro, reprezentând taxă reziliere.
Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada octombrie - noiembrie 2015, Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, împreună cu Catrinoiu Cătălin Petrişor şi Boian Vasile Lucian, au constituit un grup infracţional având ca scop determinarea, prin inducerea în eroare a mai multor primării din Sălaj, să încheie contracte cu societatea comercială "Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL".
Potrivit unui comunicat remis joi de Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, din probele administrate rezultă că inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrişor este cel care administra în fapt două societăţi: "Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL", şi "Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate".
Inculpatul arestat joi trimitea notele telefonice şi adresele prin fax la primării şi la alte instituţii publice înainte să ajungă alţi membri ai reţelei - "experţii", pregătind astfel terenul pentru ca ceilalţi inculpaţi să poată încheia mai uşor contractele frauduloase. Totodată, el finanţa activitatea celorlalţi inculpaţi, le trimitea planificările unde urmau să se prezinte, le înmâna sau le trimitea prin curier înscrisurile completate, în care erau trecute numele primăriilor şi a primarilor.
Cel de-al doilea membru al reţelei arestat joi, Boian Vasile Lucian, avea rolul de coordonator al grupului, el fiind persoana care în mod direct lua legătura cu şeful reţelei, primind banii pentru cazarea şi transportul celorlalţi inculpaţi, precum şi înscrisurile care urmau a fi folosite la săvârşirea faptelor
În data de 25 noiembrie procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus reţinerea inculpaţilor Catrinoiu Cătălin Petrişor şi Boian Vasile Lucian, pe o durată de 24 de ore, iar joi a fost sesizată instanţa cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de către Tribunalul Sălaj.
Ceilalţi trei inculpaţi din acest dosar, Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, au fost arestaţi preventiv în data de 20 noiembrie.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI - Direcţia Judeţeană Sălaj şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj. Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirii răspunderii penale.