x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 ianuarie 2014. Cât vei plăti dacă încalci legea şi ce obligaţii ai după achitarea amenzii

Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 ianuarie 2014. Cât vei plăti dacă încalci legea şi ce obligaţii ai după achitarea amenzii

02 Dec 2013   •   12:37
Amenzi de circulaţie mai mari de la 1 ianuarie 2014. Cât vei plăti dacă încalci legea şi ce obligaţii ai după achitarea amenzii
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Amenzile de circulaţie vor creşte de la începutul anului viitor. Cea mai mică sumă pe care o vei plăti pentru încălcarea Codului rutier va fi de 170 de lei, iar cea mai mare poate ajunge şi la 1700 de lei, anunţă avocatnet.ro. Pentru persoanele juridice, amenzile de circulaţie vor fi cuprinse intre 1785 de lei şi 8500 de lei. Odată cu noile amenzi, şoferii indisciplinaţi vor plăti cu 15 lei mai mult decât în prezent pentru folosirea telefonului mobil la volan sau pentru lipsa centurii de siguranţă.

Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului. De la 1 ianuarie salariul minim brut creste de la 800 la 850 de lei, ceea ce inseamna ca valoarea unui punct de amenda devine 85 de lei, fata de 80 de lei, cat valoreaza un punct-amenda in prezent.

In functie de gravitatea contraventiilor comise si de pericolul social pe care il prezinta, sanctiunile sunt ierarhizate in mai multe clase, carora le corespund un anumit numar de puncte-amenda.

Concret, clasele de sanctiuni sunt urmatoarele:

    clasa I - 2 sau 3 puncte-amenda;
    clasa a II -a - 4 sau 5 puncte-amenda;
    clasa a III -a - de la 6 la 8 puncte-amenda;
    clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amenda;
    clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amenda (Sanctiunile prevazute la clasa a V-a se aplica numai persoanelor juridice).

Asadar, de la 1 ianuarie, amenzile vor fi, in functie de clasa:

    de 170 sau 255 de lei (clasa I);
    de 340 sau 425 de lei (clasa a II);
    cuprinse intre 510 si 680 de lei (clasa a III-a);
    cuprinse intre 765 si 1700 de lei (clasa a IV-a);
    cuprinse intre 1785 si 8500 de lei (clasa a V-a).

Cele mai mari amenzi prevazute de Codul Rutier pentru persoanele fizice, cele din clasa a IV-a, se aplica, potrivit art. 102 din Codul Rutier, daca circulati cu un autoturism a carui inspectie tehnica periodica (ITP) a expirat , daca transportati pe locurile din fata copii mai mici de 12 ani sau animale sau daca folositi in circulatia pe drumurile publice dispozitive anti-radar.

De asemenea, cu pana la 20 de puncte-amenda (1700 de lei) pot fi sanctionati si cei care au savarsit o fapta pentru care se aplica sase puncte de penalizare, cum ar fi:

    - refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia;
    - conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fara a avea montata una dintre placutele cu numarul de inmatriculare ori daca placutele nu sunt fixate in locurile special destinate;
    - depasirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv.

Potrivit Codului Rutier, cu amenda maxima de pana la 1700 de lei, precum si cu suspendare a dreptului de a conduce autoturisme pentru 90 de zile se sanctioneaza urmatoarele contraventii:

    - conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, daca fapta nu constituie, potrivit legii, infractiune ( conducerea unui autovehicul de catre o persoana care are o imbibatia alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani);
    - neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune;
     - depasirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise;

 Cat vei plati in plus pentru cele mai frecvente amenzi date de politistii rutieri

De la 1 ianuarie, folosirea telefonului mobil la volan sau lipsa centurii de siguranta vor fi pedepsite cu 2 puncte de penalizare si o amenda de 170 sau 255 de lei. Aceeasi sanctiune este valabila si pentru:

    - oprirea in loc nepermis;
    - depasirea vitezei legale cu 10-20 km/h;
    - oprire neregulamentara.
    - circulatia pe "interzis".

Cu 3 puncte de penalizare si amenzi de 340 sau 425 de lei sunt sanctionate, printre altele, urmatoarele fapte:

    - stationarea neregulamentara;
    - depasirea vitezei legale cu 20-30 km/h;
    - patrunderea intr-o intersectie atunci cand circulatia in interiorul acesteia este blocata.

Sanctiunea este si mai mare pentru cei care refuza sa ofere politistului actele la control, depasesc viteza legala cu 30-40 km/h sau circula fara lumini ori fara semnalizare corespunzatoare. Soferii aflati intr-o asemenea situatie vor fi amendati cu o suma cuprinsa intre 510 si 680 de lei, dar si cu 4 puncte de penalizare.

Alte contraventii sanctionate des de politisti te vor costa de la 1 ianuarie astfel:

   - intoarcere "pe dunga continua" - amenda cuprinsa intre 765 si 1700 de lei, la care se adauga 6 puncte de penalizare;
   - trecerea pe culoarea rosie a semaforului - permis retinut pentru 60 de zile si amenda cuprinsa intre 510 si 680 de lei;
   - neacordarea de prioritate pietonilor sau autovehiculelor - permis retinut pentru 30 de zile si amenda din clasa a II-a de sanctiuni (340 sau 425 de lei).

Amenzile de circulatie se pot plati:

    - la casieriile autoritatilor administratiei publice locale ori a altor institutii publice abilitate sa administreze veniturile publice locale, indiferent de localitatea pe a carei raza functioneaza acestea, de cetatenia, domiciliul, sau de resedinta contravenientului ori de locul savarsirii contraventiei;
    - la ghiseul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a Romaniei;
    - online, pe ghiseul.ro.

Ce obligatii mai ai dupa achitarea amenzilor

In conformitate cu prevederile art. 28, alin. 2 din OG 2/2001, dupa efectuarea platii, in termen de 15 zile, trebuie sa predai o copie de pe chitanta de plata a amenzii agentului constatator sau sa o trimiti prin posta unitatii de politie din care agentul de circulatie face parte (institutie mentionata in antetul procesului-verbal de contraventie).

Pentru Bucuresti, documentul se va trimite pe adresa Brigazii Rutiere, cu sediul in Bucuresti, Str. Logofat Udriste nr. 11-15, sector 3.

×