x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amenzi imense! Jumătate de milion de români, în pericol

Amenzi imense! Jumătate de milion de români, în pericol

de Redacția Jurnalul    |    26 Mai 2023   •   10:30
Amenzi imense! Jumătate de milion de români, în pericol

A început sezonul alergiilor, iar românii proprietari de terenuri riscă acum amenzi considerabile dacă nu le curăţă de ambrozie, plantă care provoacă alergii multor persoane.

Majoritatea celor cu această problemă de sănătate sunt în alertă maximă, atunci când polenul de la ambrozie începe să se răspândească prin aer.  Ceea ce însă unii ignoră este dezvoltarea, începând cu luna august, a unui nou tip de alergen, la fel de puternic ca polenul de primăvară, informează Antena 3 CNN.

Ambrozia este un fel de plantă care înfloreşte în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariţia problemelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie.

Lunile august, septembrie şi octombrie sunt un calvar pentru foarte mulţi români. E poate cea mai grea perioadă din an pentru cei alergici la ambrozie. Toamna este sezonul în care produce polen în cantităţi sufocante.

Jumătate de milion de români trec printr-un chin care pare fără sfârşit în această perioadă. Şi, deşi e o problemă arhicunoscută, proprietarii terenurilor pe care creşte ambrozia rareori fac efortul de a o distruge.

Cunoscută şi sub denumirea de "febra fânului", alergia la ambrozie este determinată de polenul unei buruieni denumite Ambrosia artemisiifolia, care se elimină în aer.

Alergia este determinată de polenul bogat în fragmente alergizante care se răspândesc cu ajutorul vântului.

Polenul provenit de la ambrozie este foarte periculos pentru că se împrăştie pe o rază de sute de kilometri, spun medicii.

Numărul de cazuri de alergie la ambrozie crește de la an la an, iar buruiana s-a înmulţit periculos pe terenurile abandonate de proprietari. Sunt peste 800 de astfel de zone ţară.

Legea contra ambroziei și amenzile până la 20.000 de lei

Pentru că alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în 2018 autoritățile au dat o lege prin care obligă proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane să desfășoare periodic lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei.

În primă fază, în luna mai a fiecărui an, aceste comisii trebuie identifice terenurile pe care creşte ambrozia, să centralizeze aceste date şi să le trimită către prefecturi.

Cei care nu se conformează primesc, în primă fază (perioada 1-15 iulie), avertismente. Apoi, în perioada 16 iulie – 31 octombrie, se trece la amenzi.

Persoanele fizice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Singurii care nu vor fi sancţionaţi vor fi bătrânii sau cei care suferă de o boală şi nu au posibilitatea să-şi cureţe terenurile de ambrozie. Pentru ei, vor face această activitate primăriile.

Viața alergicilor

Cele mai uşoare simptome ale alergiei la ambrozie sunt: strănut, mâncărime la nas, nas înfundat, ochi care lăcrimează.

Medicii estimează că 80% din cei alergici vor dezvolta în timp și simptome de astm, ce înseamnă sufocare, respirație grea, crize severe care pot necesita prezentarea la Camera de Gardă.

Din păcate, pacientul nu mai poate respira și pot necesita tratament cu cortizon injectabil.

Problema ambroziei este atât de gravă încât, în urmă cu câţiva ani, s-a dat şi o lege de combatere a acestei buruieni însă, din păcate, ea nu mai poate fi eradicată. Ambrozia face parte dintr-o familie de plante cu factor alergenic puternic.

Când o persoană inspiră polenul de la ambrozie, sistemul imunitar poate reacționa la fel ca în fața pericolului de boală, manifestând simptomele unei alergii.

Astfel, este provocată iritarea permanentă a mucoasei respiratorii a cailor superioare şi, ca atare, sunt favorizate rinita şi crizele de astm.

Există un tratament, o imunoterapie, un fel de vaccin care se face de mai multe ori, iar acest tratament îl face pe un pacient să fie tolerant, deci nu mai are simptome.

Acestea se fac o dată pe lună, timp de trei ani. O altă variantă ar fi pastilele care se pun sub limbă, se dau şase luni pe an, minim trei ani.

În străinătate există vaccin pentru ambrozie, dar România nu are.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: amenzi uriașe ambrozie