x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Amnistia fiscală, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Plumb: Sunt vizaţi 50.000 de pensionari şi 20.000 de mame

Amnistia fiscală, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Plumb: Sunt vizaţi 50.000 de pensionari şi 20.000 de mame

08 Sep 2014   •   13:55
Amnistia fiscală, în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Plumb: Sunt vizaţi 50.000 de pensionari şi 20.000 de mame
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Legile amnistiei fiscale extinse privind mamele, pensionarii şi bugetarii care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor intră astăzi în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. Dacă aceste legi trec, angajaţii de la stat, pensionarii nu vor mai da înapoi sporuri primite din erori ale funcţionarilor sau din greşeli de calcul.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat luni la Palatul Parlamentului că în jur de 20.000 de mame, 50.000 de pensionari şi 25.000 de bugetari vor beneficia de amnistia fiscală. Ea a explicat că fiecare dintre cele două legi adresate persoanelor aflate în concediu de creştere a copilului şi pensionarilor are două componente: una care suspendă plata debitelor şi o alta prin care sunt restituite sumele deja returnate statului. Toate debitele sunt calculate începând cu data de 1 ianuarie 2011.

Astfel, în ceea ce priveşte mamele care au beneficiat de indemnizaţii calculate în mod eronat, sunt 12.500 care ar fi trebuit să restituie statului anumite sume şi alte 8.000 care au făcut-o deja. Ea a arătat că acestora din urmă li se vor înapoia banii eşalonat. Săptămâna trecută, ministrul Rovana Plumb declara că în cazul mamelor cuantumul restituirilor ajunge la 50 de milioane de lei.

"În ceea ce priveşte pensionarii, primul dispozitiv se referă la scutirea de la plata debitelor care sunt în curs, şi aceasta înseamnă 30.000 de pensionari, un cuantum de 65 de milioane de lei. Cei care au apucat deja să plătească şi intră în al doilea dispozitiv al legii, respectiv restituirea, sunt 50.000 de pensionari, cu o sumă de 350 de milioane de lei", a adăugat ministrul Muncii, conform Agerpres.

Rovana Plumb a precizat că restituirea sumelor deja achitate se face în tranşe egale, pe o perioadă de cel mult cinci ani, începând de la 1 ianuarie 2015.

Senatul a adoptat la 1 septembrie proiectul de lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, constituite în sarcina pensionarilor, cu amendamentul că sumele deja recuperate vor fi restituite eşalonat.

Potrivit amendamentului, sumele provenite din debitele recuperate de la pensionari începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a prezentei legi se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani calendaristici începând de la data de 1 ianuarie 2015 prin plăţi anuale egale.

De asemenea, tot atunci, plenul Senatului a adoptat şi proiectul de lege care prevede amnistierea mamelor care au beneficiat de indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate în mod greşit. Şi în acest caz, senatorii au adoptat un amendament prin care sumele provenite din debitele recuperate începând cu data de 1 ianuarie 2011 şi până la data intrării în vigoare a legii în discuţie să se restituie eşalonat pe o perioadă de cinci ani începând cu data de 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

Senatul a modificat la 1 septembrie şi legea privind exonerarea de la plata unor sume de către cadre didactice din judeţul Hunedoara, trimisă spre reexaminare de şeful statului, şi, printr-un amendament admis, a generalizat aplicarea actului normativ şi la alte categorii de bugetari. Proiectele de lege privind amnistia fiscală urmează să intre în această săptămână în discuţia plenului Camerei Deputaţilor.

×