x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Şeful ANAF, tranşant cu OMV: "Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere"

Şeful ANAF, tranşant cu OMV: "Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere"

de Andreea Tiron    |    13 Ian 2023   •   21:16
Şeful ANAF, tranşant cu OMV: "Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere"
Sursa foto: Facebook Lucian Heiuș

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a tranșat în direct la Antena 3 CNN situația OMV cu privire la neachitarea taxei de solidaritate: "Vom verifica la sânge"

Lucian Heiuş, președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a declarat în direct la Antena 3 CNN că OMV va fi verificat la sânge, iar dacă refuză să plătească taxa de solidaritate, ANAF va veni cu o impunere.

"ANAF va verifica la sânge toate societățile care se încadrează în prevederile ordonanței 186. Vom verifica dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt în ordonanță, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN și după aceea vom verifica dacă calculul și cuantumul contribuției la solidaritate este corect calculat și achitat

 Dacă vor refuza să plătească vom veni cu o impunere", a afirmat șeful ANAF.

Lucian Heius

Cum vor să scape austriecii de la OMV Petrom de plata taxei de solidaritate impusă de Guvern?

Reacția șefului ANAF vine după ce ompania petrolieră a anunţat, într-o notificare depusă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României.

OMV Petrom consideră că nu se încadrează în condiţiile impuse de lege și astfel nu va fi nevoită să plătească taxa de solidaritate impusă de Guvern. OMV susţine că Petrom are sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite, respectiv extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi rafinarea petrolului.

"Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 186, publicată în data de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanței de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei si fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. 

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al Romaniei redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste 6 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. 

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la Bugetul de Stat al Romaniei; pentru primele 9 luni din 2022 contributia companiei prin taxe directe, indirecte si dividende este de circa 15 mld RON (~3 mld EUR). 

Nivelul de taxare si reglementare a sectorului romanesc de petrol, gaze si electricitate este deja printre cele mai ridicate din Europa. Acesta afectează investițiile din Romania si ar putea avea un impact negativ asupra securității energetice si a competitivității sectorului energetic pe termen mediu si lung. 
Este important ca orice modificări ale regimului fiscal si de reglementare sa aibă in vedere consultarea industriei si sa ia in considerare efectele asupra pieței si investițiilor", a transmis OMV Petrom într-un comunicat oficial.

Ce este taxa de solidaritate?

Guvernul a decis impozitarea cu 60% a extra-profiturillor companiilor din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile, iar baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani. De asemenea, cel puţin 70% din suma colectată astfel va fi folosită pentru finanţarea investiţiilor în energie.

×