x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Analiştii spun că BNR ar putea reduce dobânzile: Unele firme nu își pot plăti angajații

Analiştii spun că BNR ar putea reduce dobânzile: Unele firme nu își pot plăti angajații

13 Mar 2020   •   15:17
Analiştii spun că BNR ar putea reduce dobânzile: Unele firme nu își pot plăti angajații

Coronavirusul a devastat turismul, transporturile, industria restaurantelor şi a barurilor, spun experţii consultaţi de MEDIAFAX. De asemenea, companiile nu mai obţin suficient profit încât să îşi plătească angajaţii, iar măsuri de sprijin trebuie luate urgent pentru a susţine economia României.

Potrivit economistului Dragoş Cabat, Banca Naţională a României (BNR) se gândeşte deja la o reducere a dobânzilor, aşa cum au făcut Banca Angliei şi Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed).

„Bănuiesc că din punct de vedere monetar, Banca Naţională a României (BNR) se gândeşte deja, aşa cum au făcut BOE şi Fed, să micşoreze dobânda de politică monetară. Mai mult decât atât nu are ce să facă. Eventual să cumpere şi titluri de stat în aşa fel încât să ajute băncile comerciale ca atunci când vor dori să dea credite, să poată să dea credite mai multe. Şi poate cu reglementări să vină Parlamentul, că nu poate veni Banca Naţională, dar BNR poate să propună împreună cu băncile un pachet de măsuri care să ajute în special IMM-urile. Am văzut în alte ţări, propunere şi la noi, ca o întreagă familie afectată de coronavirus, care nu poate ieşi din casă, să poată să nu plătească, să fie amânată plata ratei la casă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cabat.

Analistul Adrian Benţa, la solicitarea MEDIAFAX, a explicat că România are nevoie de programe economice pentru că firmele nu realizează suficient profit astfel încât angajaţii să îşi primească salariile.

Conform acestuia, ar trebui ca taxele pe salarii să fie reduse, amânate sau plătite în rate.

„În acest moment, avem situaţii în care firmele nu realizează suficient profit cât să plătească salariile angajaţilor. Şi atunci va trebui să fie găsită o soluţie fie pentru reducerea taxelor pe salarii, fie o amânare a plăţii sau a plăţii în rate a taxelor datorate bugetului de stat. Să le dăm trei luni de graţie şi apoi şase luni de rate”, a spus Benţa.

O altă soluţie indicată de Adrian Benţa se referă la persoanele care s-au întors din Italia în România. Aceştia, potrivit expertului, ar trebui testaţi, carantinaţi, însă după toate procedurile necesare ar trebui stimulaţi prin programe economice pentru a avea locuri de muncă în ţară.

„Au venit foarte mulţi oameni în România. Trebuie să li se ofere locuri de muncă. Să fie ţinuţi în carantină, testaţi, dar apoi trebuie să lucreze. Şi atunci e nevoie de nişte programe economice. Să se dea ordonanţă de urgenţă pe StartUp Nation, în trei zile, că se poate face, după ce avem guvern, cu stimularea de noi angajări pentru repatriaţi. În Italia nu îi mai primeşte nimeni oricum”, a spus analistul.

Mediafax

×
Subiecte în articol: bnr dobânzi coronavirus