Mii de romani frustrati au iesit de cateva zile pe strazile din Bucuresti si din alte orase ale tarii si si-au exprimat furia fata de presedinte, de masurile de austeritate si de Executiv in general, in timp ce oficialii guvernamentali au facut apel la calm, fara a se intrevedea insa un final, relateaza miercuri Deutsche Welle (DW).
Demonstratiile initial pasnice de la Bucuresti, la care au luat parte cateva mii de persoane, au escaladat rapid cand in multime s-au infiltrat huligani de pe stadioane, bine organizati si violenti, care s-au ciocnit cu fortele de ordine. Cateva magazine au fost jefuite si incendiate si cel putin 70 de persoane au fost ranite in weekend, printre ei numarandu-se si cativa politisti si jurnalisti, reaminteste DW.
Violenta, neobisnuita pentru Romania
Protestele politice violente sunt destul de neobisnuite in Romania. Dupa revolutia politica sangeroasa din 1989-1990, guvernele succesive au incercat sa amane consecintele dureroase ale reformelor necesare. Ca rezultat, societatea a fost dominata de un calm relativ, insa aceste decizii au amanat de asemenea dezvoltarea, observa jurnalistii germani.
Acum, la cinci ani dupa aderarea la UE, Romania nu resimte doar efectele crizei financiare si economice globale. Coruptia raspandita si incapacitatea sistemului judiciar de a actiona impotriva acestui fenomen, alaturi de neintelegerile dintre diferitele partide politice, nu au facut decat sa alimenteze furia multor cetateni. In plus, numerosi romani l-au acuzat pe presedintele Traian Basescu de faptul ca se afla in fruntea unei administratii tot mai autoritare.
In acest context, nu este nicio surpriza ca politicieni din partea opozitiei social-liberale au ales sa se alature miscarii spontane de protest. Ei au cerut de mult timp timp demisia lui Basescu si a Guvernului, insa credibilitatea celor care s-au alaturat demonstratilor este la fel de suspecta - protestele s-au indreptat si impotriva lor, mai noteaza Deutsche Welle. Insa protestarii au ramas de neclintit si planuiesc demonstrantii si pentru zilele urmatoare, se arata in incheierea analizei Deutsche Welle.