x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă la Educaţie după ce un server care n-a funcţionat a blocat timp de două ore înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

Anchetă la Educaţie după ce un server care n-a funcţionat a blocat timp de două ore înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

05 Mar 2012   •   06:04
Anchetă la Educaţie după ce un server care n-a funcţionat a blocat timp de două ore înscrierea copiilor în clasa pregătitoare

UPDATE 12:10 - Catalin Baba, ministrul Educatiei, si-a cerut scuze pentru problemele si neplacerile create parintilor si a asigurat ca "problema cu serverul a fost rezolvata, iar procesul de inscriere a fost reluat".

"Ne cerem scuze pentru deranjul si problemele produse de catre minister parintilor. Problema cu serverul a fost rezolvata si procesul de inscriere a fost reluat. Softul merge, este functional. Vineri am facut simulari cu 320 de accesari simultane si a mers. Din punctul de vedere al ministerului, am luat masuri pentru declansarea unei anchete interne. Ancheta vizeaza toate structurile ministerului Educatiei si agentia ROEDU, care administreaza partea de IT. In urma anchetei, vor exista masuri administrative", a declarat ministrul Baba.

El a amintit ca au fost caderi de tensiune succesive, astfel ca daca se va stabili ca din acest motiv au aparut problemele, nimeni nu va fi sanctionat, insa in cazul unei neglijente in serviciu, se vor lua masuri administrative.

UPDATE 11:00 - Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Tudorel Urianu, informeaza ca s-a remediat problema care a aparut la sistemul informatic. Drept urmare, parintii isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare si clasa I.

Oficialul a afirmat ca firma care se ocupa de sistemul informatic este Siveco si ca in cursul noptii au fost doua caderi de tensiune "din cauza carora s-a spart hardul". Urianu a mai spus ca de la ora 5:00 reprezentantii companiei au lucrat la transferarea datelor de pe hardul spart pe un altul.

"In cursul noptii, au fost mai multe caderi de curent, iar serverul pe care era aplicatia pentru inscrieri a cazut. Toate datele sunt intacte, nu s-a pierdut nimic si se continua inscrierea copiilor. Vom continua investigarea incidentului pentru ca in viitor sa nu mai trecem prin aceste probleme. Echipamentele acestea sunt sensibile si nu suporta aceste variatii de tensiune. Ii asiguram pe parinti ca totul este in regula. Pot reaparea defectiuni tehnice, iar parintii pot face inscrierile pe formulare, dupa care acestea sa fie transcrise in baza de date. Dar speram ca acest gen de defectiuni sa nu mai apara", a declarat Florin Ilia, vicepresedinte Siveco.

Potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, 18.000 de copii ar urma sa intre in clasa intai si in clasa pregatitoare. Este vorba despre 654 de clase intai si 288 de clase pregatitoare.

.....................................

Parintii nu-si pot inscrie copiii in clasa pregatitoare si clasa I. Ei au mers astazi la scoli si li s-a spus sa "revina mai tarziu sau maine" pentru ca "softul de inscriere nu functioneaza". Site-ul ministerului Educatiei este, de asemenea, inaccesibil. Potrivit purtatorului de cuvant al ministerului Educatiei, nu softul ar fi problema, ci serverul, care a cazut din cauza unei caderi de tensiune. Acesta a mai spus ca problema va fi remediata intr-o ora si jumatate.

Astazi, trebuia sa inceapa inscrierea in clasa pregatitoare si clasa I.

"Este vorba despre o defectiune tehnica materiala. In momentul de fata operatiunea este trecuta pe un alt server si problema va fi rezolvata intr-o ora si jumatate. Nu este vorba despre un soft, ci de server. Procesul de inscriere se va desfasura fara probleme", a declarat Tudorel Urianu, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei.

"Ne-am obisnuit ca ministerul Educatiei sa nu ia in considerare nici timpul parintilor, nici disponibilitatea acestora, atunci cand vrea sa atinga anumite scopuri. Ni s-a spus ca toate premizele sunt pentru o desfasurare a inscrierilor corespunzatoare. Dar vedem care este situatia de fapt. Problema nu este numai la clasa pregatitoare, ci si la clasa I. S-au facut mii de vize de flotant in aceasta perioada, astfel incat parintii sa-si poata inscrie copiii la scolile pe care si le doresc", a declarat Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiei de Parinti, la Realitatea TV.

De asemenea, Mihaela Guna a spus ca au existat parinti care au divortat pentru ca copiii lor sa ajunga la scolile pe care si le doresc. Potrivit metodologiei inscrierii in clasa pregatitoare, in situatia in care intr-o unitate de invatamant numarul cererilor de inscriere de la parinti din afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere, vor fi aplicate mai multe criterii de departajare. Unul dintre acestea este apartenenta unui copil la o familie monoparentala.

Presedintele executiv al Federatiei "Spiru Haret", Marius Nistor, a criticat modul "neprofesionist si pompieristic" in care Ministerul Educatiei a ales sa implementeze clasa pregatitoare.
"Este o descentralizare facuta in stil romanesc", a declarat si Liviu Pop, secretar general FSLI, criticand faptul ca n-a existat un studiu de impact privitor la clasa pregatitoare, pe care a numit-o "experimentala".
"Este un pas facut cu piciorul stang. Iar asta vine dupa o serie de discutii care au nemultumit cadrele didactice, sindicatele sau parintii. Ordinul ministrului a tulburat apele. Singura masura pe care o poate lua ministerul este calea discutiilor. Inca sper ca acest accident sa se rezolve", a declarat Anton Hadar, presedintele Federatiei "Alma Mater".
In perioada 5-16 martie se va face depunerea cererilor de inscriere ale parintilor care solicita inscrierea copiilor la scoala de circumscriptie, precum si cererile de inscriere ale parintilor care solicita inscrierea copiilor la scoala speciala.

Afisarea listelor copiilor inmatriculati in prima etapa si a locurilor ramase libere se va face la unitatile de invatamant in 19 martie.

Potrivit metodologiei, unitatile de invatamant vor trebui sa faca publice criteriile specifice care vor fi folosite pentru departajare in cazul in care exista mai multe cereri din afara circumscriptiei decat locuri libere.

×