Conducerea Spitalul „Sfântul Spiridon” anchetează moartea unui pacient care a decedat în data de 18 noiembrie, după 13 zile de la internare, fiind diagnosticat cu fracură de col femural.
Scandalul este şi mai mare, pentru că pacientul, Constantin Anagnoste, în vârstă de 90 de ani, era un renumit chirurg specializat în ortopedie, care a asigurat conducerea secţiei de profil de la Spitalul Judeţean Vaslui, anterior fost şef al Spitalului Codăeşti, informează ziaruldeiasi.ro.
Şoţia medicului, Violeta Anagnoste, a depus memorii la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi la Colegiul Medicilor din Iaşi (CMI), în urma operaţiei din Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Femeia susţine că soţul ei a murit în condiţii nedemne pentru o persoană care a slujit medicina toată viaţa. Medicul ar fi contactat o infecţie nosocomială în spital, care i-ar fi provocat decesul.
În sesizarea depusă la CMI, aceasta precizează că soţul său a ajuns în spital cu o fractură de col femural şi că a fost operat de cunoscutul ortoped ieşean Paul Sîrbu. Aş dori să vă prezint cazul exact cum a fost, pentru că nimeni nu-l cunoaşte mai bine decât mine, dar sunt obligat legal să nu mă exprim până la un rezultat al comisiei care analizează situaţia. Cu siguranţă, la finalul anchetei, îmi voi exprima şi punctul meu de vedere”, a precizat medicul Paul Sîrbu.
După operaţie, pacientul şi-ar fi anunţat soţia că nu mai simte gustul alimentelor, iar în a patra zi pacientul avea candida.
Femeia susţine, într-o scrisoare adresată „Ziarului de Iaşi”, că în cele 13 zile de internare medicul şi-ar fi vizitat pacientul de trei ori: la internare, după operaţie, şi înainte de a fi dus în ATI. În a patra zi de la operaţie, Constantin Anagnoste i-ar fi spus soţiei că simte cum se scurge viaţa din el. Atunci, femeia a solicitat externarea pacientului, medicul operat fiind externat, teoretic, a doua zi. Practic, a rămas tot în spital, pentru că i s-a făcut rău şi a leşinat. „A fost internat în ATI. Acolo a intrat în şoc septic şi au descoperit că e vorba de clostridium dificile”, precizează soţia sa.
Clostridium dificile este un bacil care determină apariţia colitei pseudomembranoase şi care se contactează de cele mai multe ori în spitale. Infecţia nosocomială este o patologie care se manifestă în contextul îngrijirilor medicale şi care se dezvoltă datorită unor factori specifici acestor servicii medicale şi datorită populaţiei care poate dezvolta tulpini multirezistente.
Sesizările depuse de Violeta Anagnoste la CMI şi DSP se află în lucru, întrucât au fost depuse înainte de vacanţa prelungită de la finalul lunii noiembrie. „Procedura noastră în astfel de cazuri este următoarea: sesizarea merge la comisia de jurisdicţie a colegiului, care analizează cazul şi care decide dacă sesizarea merge mai departe la comisia de malpraxis. Când această comisie are un rezultat, atât familia, cât şi medicul reclamat sunt chemaţi la CMI”, a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele CMI.
Conducerea Clinicii de Ortopedie a spitalului a precizat că va lua măsurile necesare după rezultatul comisiei. „Avem o anchetă internă în derulare, deocamdată nu avem rezultate concrete. Ştim doar că familia a depus mai multe sesizări în acest caz, iar spitalul a început cercetarea proprie pentru a vedea despre ce este vorba”, a declarat ortopedul Ovidiu Alexa, şeful clinicii.