x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Anchetă la Zoo Sibiu: Dosar penal în urma uciderii tigrului siberian

Anchetă la Zoo Sibiu: Dosar penal în urma uciderii tigrului siberian

14 Dec 2011   •   09:10
Anchetă la Zoo Sibiu: Dosar penal în urma uciderii tigrului siberian

Parchetul de pe langa Judecatoria Sibiu a inregistrat o cauza penala in legatura cu incidentul petrecut ieri, la Sibiu, cand un tigru a scapat de la Gradina Zoologica din localitate, iar dupa cateva ore de cautari a fost gasit si impuscat.

"Pe rolul Parchetului de pe langa Judecatoria Sibiu a fost inregistrata o cauza penala in legatura cu incidentul petrecut la Sibiu in cursul zilei de 13 decembrie 2011, cand un tigru a scapat de la Gradina Zoologica din localitate, iar dupa cateva ore de cautari a fost gasit si impuscat. Cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor cauzei si stabilirea raspunderii judiciare", precizeaza sursa citata, intr-un comunicat al Ministerului Public.

Politia din Sibiu a declansat cercetari cu privire la imprejurarile care au condus la uciderea tigrului care scapase de la Gradina Zoologica din neglijenta unui ingrijitor, impuscarea animalului facandu-se intr-o situatie neconforma, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Politia verifica daca vanatorul care a ucis animalul, apartinand unei specii protejate, a respectat normele legale.

Tigrul a fugit, marti dimineata, de la Gradina Zoologica din Sibiu, refugiindu-se in Padurea Dumbrava. Mai tarziu, animalul a ajuns in cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, in apropierea Inspectoratului Judetean de Jandarmi.

Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara ca tigrul a reusit sa iasa din cusca sa in jurul orei 9:30, din cauza neglijentei ingrijitorului, care a facut curatenie, iar cand a iesit a lasat usa custii intredeschisa, moment in care animalul a iesit. In jurul orei 12:30, tigrul a fost impuscat mortal in padure, intre localitatile Sibiu si Poplaca.

Potrivit lui Alex Mares, reprezentant al Asociatiei Vanatorilor din Sibiu, atat timp cat animalul a fost in municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu arma de foc, dar odata ajuns in zona padurii, intr-un fond forestier, a putut fi folosita o astfel de arma.

Vanatorul Marin Valeanu, care a ucis tigrul, afirma ca s-au facut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, intrucat tigroaica devenise extrem de agresiva, a fost necesara impuscarea ei, pentru ca in caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".

Valeanu spune ca au fost trase doua focuri cu arma cu tranchilizante, inainte de a se lua decizia impuscarii animalului.

"S-a facut tot ce era posibil pentru salvarea animalului. Aceasta a fost tot timpul intentia, de a salva animalul, dar dupa ce a fost tranchilizat a devenit extrem de agresiv. S-au tras doua focuri cu tranchilizant, dar ne-a atacat. Eram tot timpul langa medicul veterinar al Gradinii Zoologice si a venit spre noi. Tigroaica era in aer, sarind spre noi, in momentul in care am reusit sa o impusc in gat. Daca nu trageam in momentul acela, era dezastru", a explicat Marin Valeanu.

Tigrul, nascut la Gradina Zologica din Sibiu, avea 14 ani si o greutate de aproximativ 200 de kilograme. Potrivit reprezentantilor Primariei Sibiu, animalul era o corcitura de tigru siberian cu tigru bengalez si se numea Mihaela.

Dupa efectuarea necropsiei si scoaterea animalului din inventarul Gradinii Zoologice, trupul va fi incinerat. (V.M.)

×