Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism DIICOT le-au prezentat marţi lui Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cei trei suspecţi arestaţi în dosarul tablourilor furate, materialele de urmărire penală, conform Mediafax. Următorul pas este trimiterea în judecată a celor trei pentru furt, un alt dosar privind distrugerea tablourilor fiind disjuns. Cei trei suspecţi au semnat procesele-verbale prin care au luat cunoştiinţă de acuzaţiile aduse de procurorii DIICOT. Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost audiaţi la Bucureşti şi de anchetatorii olandezi.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, cel puţin unul dintre cele şapte tablouri furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam a fost ars în casa mamei unuia dintre presupuşii hoţi. La locuinţa acesteia procurorii au identificat urme de pictură şi au ridicat cenuşa care ar fi rezultat în urma arderii unor tablouri, dar şi alte probe. Cenuşa a fost trimisă la laboratorul de specialitate al Muzeului Naţional de Artă care a identificat, spun aceleaşi surse, urme de vopsea de la o pictură care ar avea o vechime de aproximativ un secol şi jumătate, precum şi ţinte metalice. Potrivit aceloraşi surse, nu se poate spune cu certitudine dacă urmele de vopsea găsite în cenuşă provin de la un tablou sau de la o ramă.
În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost furate şapte tablouri: “Cap de Arlechin” de Pablo Picasso, “Cititoarea în alb şi galben” de Henri Matisse, “Podul lui Waterloo” şi “Podul Charing Cross” de Claude Monet, “Femeie lângă o fereastră deschisă” de Paul Gauguin, “Autoportret” de Meyer de Haan şi “Femeie cu ochii închişi” de Lucian Freud. Picturile aparţineau unei fundaţii olandeze care fusese de acord pentru prima oară să ofere publicului şansa de a le admira. Picturile erau vizate de un grup de hoţi din care fac parte şi câţiva români şi au fost sustras lejer din muzeul olandez cu toate că erau păzite de sisteme sofisticate de alarmă. Poliţia din Rotterdam a ajuns la scurt timp de la declanşarea alarmei la muzeu, dar hoţii dispăruseră de mult cu operele de artă.
Trei luni mai târziu, Mihai-Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cunoscuţi ai lumii interlope din Tulcea, au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor pentru o perioadă de 29 de zile. De atunci, cei trei se află în arest. Aceste arestări au dus la descoperirea, în parte, a traseului pe care le-au avut tablourile după ce au fost furate din muzeu. Procurorii DIICOT au spus judecătorilor că picturile urmau să fie arse atunci când hoţii au realizat că este aproape imposibil să le valorifice. Furtul a durat două minute, hoţii neavând cunoştinţe de artă pentru că la audieri unul a spus că a reţinut numele pictorului Henri Matisse după marca de automobil Matiz, iar altul a scris în loc de Gauguin, Goghen.