Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba Iulia au reţinut 25 de persoane din Sibiu, Cisnădie şi Cristian pentru şantaj şi constituire de grup infracţional organizat. În cadrul celor 20 de percheziţii efectuate, anchetatorii au descoperit şi ridicat arme albe.
Un număr de 25 de persoane suspectate de constituire de grup infracţional organizat şi de şantaj au fost reţinute miercuri, în urma mai multor descinderi făcute în Sibiu, acţiunea, la care au participat zeci de poliţişti şi trupe DPIR, fiind coordonată de DIICOT Alba. Procurorii urmează să stabilească, după ce îi vor ancheta pe suspecţi, dacă vor face sau nu propuneri de arestare preventivă în cazul acestora.Potrivit avocatului Liviu Constantin Burcea, apărătorul unora dintre suspecţi, autorităţile au efectuat 20 de percheziţii domiciliare în Sibiu, Cisnădie şi Cristian, în urma descinderilor fiind ridicate mai multe arme albe, dar şi alte probe, care vor fi folosite pentru documentarea întregii activităţi infracţionale. Potrivit unor surse judiciare, au fost indisponibilizate şi mai multe maşini aparţinând suspecţilor. Procurorii DIICOT Alba Iulia urmează să decidă pentru câţi dintre cei reţinuţi vor cere arestarea preventivă pentru 29 de zile.
Taxă de protecţie până la 180.000 de euro
Gruparea anihilată ieri la Sibiu de DIICOT Alba Iulia, după reţinerea a 25 de persoane şi efectuarea a 20 de percheziţii, a fost creată pe scheletul grupării Tâmplaru şi numără 50 de membri.
Potrivit anchetatorilor, din reţea fac parte sportivi, administratori de societăţi sau persoane fără ocupaţie, care şantajau şi cereau taxă de protecţie unor oameni de afaceri sau patroni de localuri, sumele pretinse variind între 300 de euro şi 180.000 de euro.
Potrivit şefului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Alba Iulia, comisarul-şef Traian Berbeceanu, gruparea a fost creată pe scheletul fostei grupări "Tâmplaru", anihilată în urmă cu câţiva ani în judeţul Sibiu, căreia i s-au alăturat grupări infracţionale mai mici, transmite Mediafax. Actuala grupare, anihilată ieri cu ajutorul poliţiştilor din Alba, Sibiu, Hunedoara şi Braşov, ar fi fost condusă din închisoare tot de liderul fostei reţele infracţionale, Constantin Adrian Tâmplaru.
Cea mai mare sumă obţinută prin ameninţări şi violenţă de la un patron sibian se ridică la fabuloasa sumă de 180.000 de euro. În urma percheziţiilor domiciliare, anchetatorii au ridicat zeci de arme albe, bâte de baseball, lanţuri, 60.000 de euro şi multe bijuterii.
Reamintim că, la începutul lunii aprilie 2007, anchetatorii sibieni au reţinut, în urma unei razii, şapte presupuşi membri ai reţelei conduse de interlopii Constantin Adrian Tâmplaru şi de Florin Adrian Judele. Ambii fuseseră arestaţi cu două luni înainte, în ianuarie 2007, în urma unui scandal la Serviciul de Urgenţă din oraş, când un tânăr de 31 de ani a fost înjunghiat în inimă şi a murit, iar sediul unităţii medicale a fost devastat.