x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile acuză conducerea instituţiei de abuzuri grave

Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile acuză conducerea instituţiei de abuzuri grave

09 Mai 2008   •   00:00

Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) cer premierului şi ministrului Transporturilor să rezolve urgent, printr-un control, abuzurile "grave, cu caracter penal" ale conducerii instituţiei, făcînd referire la conflicte de interese şi la însuşirea unor sume necuvenite.



Angajaţii Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR) cer premierului şi ministrului Transporturilor să rezolve urgent, printr-un control, abuzurile "grave, cu caracter penal" ale conducerii instituţiei, făcînd referire la conflicte de interese şi la însuşirea unor sume necuvenite.

Confederaţia Cartel Alfa şi Sindicatul Liber al Salariaţilor din Autoritatea Aeronautică Civilă au semnalat, în repetate rînduri, minstrului Transporturilor, Ludovic Orban, şi autorităţilor competente neregulile şi abuzurile conducerii instituţiei, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Acesta a precizat că abuzurile, confirmate şi de organele de justiţie, au determinat în cele din urmă reacţia ministrului Transporturilor, care a luat decizia "năucitoare" de a desfiinţa Corpul de control al ministerului exact în momentul în care acesta efectua cercetări la AACR.

"AACR este o instituţie în care directorul, alături de protejaţii săi, iau decizii fără aprobarea Consiliului de Administraţie, urmărindu-şi doar interesele personale şi politice ale momentului, şi nu se sfiesc să facă o serie lungă de abuzuri, să discrediteze şi să sfideze cea mai mare parte a personalului din AACR, să promoveze nepotismul şi neprofesionalismul, astfel încît specialiştii cu experienţă şi vechime în AACR să fie nevoiţi să părăsească instituţia", a explicat Hossu.

Sindicaliştii susţin că foşti şi actuali directori au abuzat de calitatea de controlor, "din arbitri devenind şi jucători şi obţinînd, în felul acesta, venituri ilicite pe statele de plată ale celor pe care ar fi trebuit să îi supravegheze".

Potrivit sindicaliştilor, directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Române, Florea Geică, este în prezent anchetat de DNA pentru luare de mită, aceştia susţinînd că şcolarizarea sa a fost plătită de compania Blue Air. În plus, sindicaliştii susţin că acesta pilotează nave ale Tarom, activitate pentru care este plătit de această companie, intrînd sub incidenţa conflictului de interese şi că face parte din Consiliul de Conducere al şcolii de Aviaţie, unde fiul său a fost şef de promoţie.

De asemenea, sindicaliştii de la Autoritatea Aeronautică Civilă au făcut referire şi la fostul director al instituţiei Cătălin Cotruţ, arătînd că în timp ce se afla la conducerea AACR, pilota şi aeronavele Blue Air, fiind plătit pentru această activitate la nivel de director de companie.

Liderii sindicali au precizat că aproximativ 20 de angajaţi ai AACR - piloţi şi stewardese- încasează diurna de zbor şi de la companii aeriene pe care ar trebui să le controleze.

"În plus, aceştia încalcă o reglementare internaţională, care prevede ca cei din AACR să aibă peste 5.000 de ore de zbor, dar ei nu au pregătirea necesară, au zece ore de zbor sau, mai grav, sunt angajaţi ai Autorităţii fără să aibă şcoala de aviaţie şi o fac pe banii AACR", a declarat, vineri, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Autoritatea Aeronautică Română, Adrian Ioan.

"Avem temerea că toate evenimentele petrecute mai ales în ultimii trei ani ar putea conduce la diminuarea dramatică a siguranţei zborului pînă întratît încît operatorii aerieni români să nu mai fie acceptaţi în spaţiul aerian european, iar România să fie exclusă din rîndurile organizaţiilor internaţionale de aviaţie civilă la care este parte. O autoritate de control este prima care trebuie să respecte legea, pentru că are în atribuţii tocmai supravegherea implementării şi respectării continue a reglementărilor aeronautice civile europene şi internaţionale în scopul promovării şi sporirii nivelului de siguranţă a zborului, fiind deci garantul respectării legii pentru toţi", a spus Hossu.

Un fost director al AACR, Sorin Stoicescu, a afirmat, vineri, că, pînă în 2005 au existat ordine de ministru care eliminau conflictele de interese la nivelul angajaţilor AACR, dar după 2005 acestea au fost anulate.

Liderul Confederaţiei Cartel Alfa a precizat că persoanele care refuză să fie obediente, sunt date afară sau sancţionate abuziv.

"Directoarei economice Alina Macovei şi şefului de birou statistică aeronautică Elena Tănase le-a fost modificat unilateral Contractul individual de muncă, fiind transformate din personal de conducere, în simple angajate, pierzînd în acest fel şi toate drepturile băneşti aferente. Deşi există o hotărîre judecătorească executorie de repunere a lor în funcţii, directorul refuza aplicarea acesteia. De asemenea, directorul general al AACR nu respecta Contractul Colectiv de Muncă (CCM) încheiat şi semnat inclusiv de el", a afirmat liderul Cartel Alfa.

Acesta a adăugat că există anumite persoane care pleacă invariabil pe banii AACR (adică din fonduri publice) în diverse deplasări care nu au nicio legătură cu activitatea lor profesională şi cu atribuţiile din fişa postului, în timp ce altor salariaţi li s-a refuzat finanţarea unor deplasări planificate şi justificate profesional, din cauza epuizării fondurilor.

"Sume substanţiale din fondul de salarii al instituţiei sunt direcţionate abuziv. Este cazul fostului director general Cătălin Cotruţ, care avea un salariu de 51.000 lei lunar (aproape dublu faţă de cel al ambasadorului român la Ottawa), acum reprezentantul României la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile de la Montreal pînă în 2010, în condiţiile în care Cotruţ este cercetat penal. Acesta mai primeşte şi prime nejustificate, acordate prin CCM, care nu i se aplică. De asemenea, este situaţia Anei-Maria Lazăr, care a fost menţinută timp de şase luni pe statul de plată în concediu de odihnă şi medical, mărindu-i-se chiar salariul, după emigrarea acesteia în SUA", a susţinut Adrian Ioan.

Acesta a precizat că actualul director al AACR preferă să plătească, în mod repetat, amenzi către Inspecţia Muncii, din fondurile instituţiei, decît să respecte legea şi să pună la dispoziţia sindicatului datele referitoare la bugetul Autorităţii sau să ia măsuri pentru remedierea neregulilor constatate. Practic, sindicatul se află în situaţia ca, atunci cînd se negociază creşterea anuală a salariilor, bugetul să fie deja consumat în mare parte, prin decizii unilaterale şi discreţionare, a conchis Adrian Ioan.

În ultimul timp, numărul incidentelor şi accidentelor din aviaţie a crescut "îngrijorător de mult, punînd în umbră imaginea aviaţiei civile din România", spune liderul sindicaliştilor AACR.
  • Mediafax

Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Romîne (AACR), Florea Geică, susţine că îi va da în judecată pe preşedinţii Cartel Alfa şi Sindicatului Liber al Salariaţilor din Autoritatea Aeronautică Romînă, Bogdan Hossu, respectiv Adrian Ioan, pentru atacurile acestora la adresa AACR.
"Dînşii, în loc să îşi facă treaba, aruncă cu nămol în imaginea Autorităţii. Iar noi şi eu personal îi voi da în judecată pe Adrian Ioan şi pe Hossu. Ei nu au competenţa să îşi exprime părerea despre aviaţie. Eu sunt pilot de 30 de ani şi ştiu cu ce se mănîncă aviaţia. Accept un punct de vedere numai de la specialişti", a declarat Geică.
  • Mediafax

×