Întreaga lume e terifiată de disponi-bilizări, dar angajatorii caută cu lu-mânarea personal de calitate. Asta arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă în domeniul resurselor umane Manpower, unde România se situează pe primele locuri ca deficit.
62% dintre companiile cu operaţiuni pe piaţa românească se confruntă cu mari dificultăţi în privinţa accesului la angajaţii calificaţi, situaţie similară cu a Taiwanului. În Peru, 56% dintre companii se confruntă cu această problemă, ca şi 55% dintre companiile din Japonia, 49% din Australia, 48% din Costa Rica şi Polonia. Ţările cu cel mai mult personal calificat sunt Irlanda, unde doar 5% dintre companii se plâng de astfel de probleme, Spania, unde 8% dintre companii sunt afectate, Marea Britanie, cu 11%, China, cu 15% şi Cehia, cu 17%.
CRIZĂ ÎN CRIZĂ
Studiul Manpower indică o criză a forţei calificate de muncă la nivel mondial, în plină criză economică. Rezultatele României sunt mai bune decât anul trecut, când 73% dintre angajatorii intervievaţi de Manpower se plângeau de lipsa personalului de calitate, însă accesul acestora la oamenii foarte buni de pe piaţă este extrem de dificil în continuare.
Cei mai mulţi caută reprezentanţi de vânzări, manageri sau contabili, dar şi meseriaşi şi muncitori calificaţi, ingineri şi personal pentru industria hotelurilor şi restaurantelor, bucătari, şoferi sau specialişti IT, în principal programatori şi dezvoltatori de software.
Studiul este fundamentat pe rezultatele unui sondaj derulat în primul trimestru al lui 2009, la realizarea lui participând 39.000 de angajatori din 33 de ţări, din România răspunzând în total 752.
Citește pe Antena3.ro