x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANI a forţat pedepsirea lui Ilieşiu

ANI a forţat pedepsirea lui Ilieşiu

de Adina Anghelescu-Stancu    |    19 Oct 2014   •   15:19
ANI a forţat pedepsirea lui Ilieşiu
Curtea de Apel Bucureşti a decis că "raportul ANI este întemeiat pe o interpretare necorespunzătoare a legii...." şi i-a dat câştig de cauză senatorului

Vicepreşedintele Partidului Reformator, senatorul Sorin Iliesiu a câştigat, pe fond, procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, după ce ANI l-a acuzat de încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor. Dovada că ANI a forţat, din oficiu, prin Inspecţia de integritate, tragerea la răspundere a senatorului pentru incompatibilitate o constituie chiar motivarea deciziei dată de Curtea de Apel Bucureşti, prin care a anulat raportul de evaluare al Agenţiei.

Sorin Ilieşiu a fost acuzat de ANI că a ar fi deţinut, concomitent cu calitatea de senator si pe cea de administrator al S.C. Video Dialog SRL. Numai că lucrurile, din punct de vedere juridic, nu au stat deloc aşa. Instanţa i-a dat dreptate lui Ilieşiu, aratând că criticile de nelegalitate invocate de senator sunt întemeiate. La sfârşitul anului trecut, senatorul Sorin Ilieşiu a cerut Curţii de Apel Bucureşti anularea raportului de evaluare întocmit de Inspecţia de Integritate ce-i fusese comunicat la data de 14 martie 2014. ANI arată că Ilieşiu a îndeplinit "în primă instanţă" procedura stipulată de Legea 96/2006 privind statutul senatorilor şi deputatilor, dar ar fi avut obligaţia de a-şi înregistra demisia din calitatea de administrator la firma S.C. Video Dialog SRL la Registrul Comerţului, fapt ce s-a petrecut abia la 11.02.2013.

A respectat termenele legale


În faţa instanţei, Ilieşiu a demonstrat, prin apărătorul său, av. Lucian Bolcaş, că a făcut toate demersurile legale în termenul stipulat de lege, la Biroul permenant al Senatului fiind înregistrată opţiunea sa la 29.01.2013, iar faţă de actele înregistrate la Registrul Comerţului, înregistrarea nu-şi păstrează decât relevanţa de act de drept comercial. În acest context, av. Bolcaş a cerut instanţei să constate lipsa oricărei forme de vinovăţie a senatorului şi că ANI a folosit un abuz de drept. Curtea de Apel a dat dreptate senatorului Ilieşiu.
În motivarea Deciziei nr.2296/08.09.2014, instanţa evidenţiaza următoarele aspecte favorabile senatorului Sorin Ilieşiu: Curtea constată că acesta nu a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor deoarece în termenul prevăzut de art.17 din Legea nr.96/2006 a îndeplinit la data de 27.12.2012 obligaţia de încunoştinţare a Biroului permanent, iar termenul de opţiune de 30 de zile prevăzut de acelaşi articol curge de la data de încunoştinţare, respectiv de la data de 27.12.2012. De asemenea, Curtea reţine că la data de 25.01.2013, reclamantul a demisionat din funcţia de administrator, demisie înregistrată în registrul societăţii şi depusă la Biroul permanent al Senatului... Curtea reţine că, în fapt şi în drept, calitatea reclamantului, de administrator al societăţii comerciale a încetat la data la care a fost înregistrată cererea de demisie în registrele acestei societăţi, precum şi în cadrul evidenţelor Senatului României, ale cărei înregistrare şi legalitate nu au fost contestate de către pârâtă (n.r.-ANI). Din această perspectivă, Curtea constată ca relevantă sub aspectul existenţei/inexistenţei unei stări de incompatibilitate, încetarea acelei situaţii care ar putea genera starea de incompatibilitate, iar nu efectuaea publicităţii pentru aducerea la cunoştinţă terţilor a acestei încetări... În plus, Curtea constată că nu revenea reclamantului, care a renunţat astfel cu efecte opozabile atât instituţiei care i-a validat mandatul, cât şi faţă de pârâta ANI, care avea posibilitatea de a lua cunoştinţă despre toate aceste împrejurări constatate prin înscrisurile menţionate anterior... Faţă de toate aceste considerente Curtea constată că raportul ANI este întemeiat pe o interpretare necorespunzătoare a legii...". Curtea de Apel a admis acţiunea formulată de senatorul Ilieşiu în contradictoriu cu Agenţia Naţională de Integritate şi a hotărât anularea raportului de evaluare emis de ANI la data de 12.03.2014.

Fostul senator PNL Sorin Ilieşiu a fost declarat incompatibil de către ANI la scurt timp după ce acesta a propus, în 17.02.2014, în cadrul Grupului parlamentar PNL de la Senat preluarea conducerii PNL de către Călin Popescu Tariceanu, acuzându-l pe Crin Antonescu de ruperea USL la indicaţiile lui Traian Băsescu. În martie 2014, Ilieşiu i-a cerut preşedintelui ANI, Horia Georgescu, în doua scrisori deschise, să dispună reevaluarea integrităţii sale având în vedere dovezile care o probează şi a atenţionat asupra prejudiciului de imagine care îi era adus prin ştirile ce îl declarau deja incompatibil cu funcţia deţinută. ANI nu a dat nici un răspuns. Interesant este faptul că, în urmă cu zece ani, Sorin Ilieşiu a fost unul dintre cei care au militat pentru înfiinţarea ANI.

×
Subiecte în articol: sorin iliesiu