x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANI, gardianul averilor, aruncat în gura senatorilor.

ANI, gardianul averilor, aruncat în gura senatorilor.

de Aniela Nine    |    20 Iun 2011   •   21:00
ANI, gardianul averilor, aruncat în gura senatorilor.

Un raport al Curtii de Conturi privind activitatea 'dragei de ANI' care arata modul dezastruos in care mai-marii Agentiei au prapadit banii institutiei, raport ale carui concluzii au fost prezentate in exclusivitate in 2009 de Jurnalul National, a ajuns ieri pe masa de lucru a conducerii Senatului, in subordinea caruia se afla Agentia Nationala de Integritate. In urma controalelor, Curtea de Conturi a descoperit in perioada 2008-2010 un prejudiciu total la ANI de peste 500.000 de lei, conform documentului semnat de presedintele Curtii, Nicolae Vacaroiu. Raportul a fost trimis spre analiza comisiilor juridica, de buget si pentru drepturile omului, urmand ca apoi sa se stabileasca daca vor fi sesizate si organele penale in aceasta cauza.

Mai-marii ANI au contestat in instanta raportul elaborat de Curtea de Conturi in 2009, dar instanta a pastrat printr-o decizie finala concluziile institutiei de control. Acum, sefii ANI, presedintele Catalin Macovei (foto dreapta) si secretarul general Horia Georgescu (foto stanga), risca nu numai sa isi piarda functiile, ci si sa plateasca penal pentru prejudiciul adus institutiei.

Dincolo de sumele imputate celor aflati la conducerea ANI, modul in care acestia au folosit fondurile pu­bli­ce arata o risipa greu de crezut pentru o institutie insarcinata tocmai cu su­pra­vegherea modului in care 'cresc' averile politicienilor si func­tionarilor statului. Concluziile Curtii de Conturi relateaza dezastrul de la ANI: un sediu luxos inchiriat pe mii de euro pe luna fara ca macar sa fie folosit, sporuri de conducere platite fara drept angajatilor sau achizitii publice dez­avantajoase pentru institutie.

Astfel, desi Agentia avea un sediu acordat de RAAPPS in suprafata de 1.429,4 mp pe Bulevardul Lascar Catargiu nr. 15, pentru reabilitarea caruia se mai cheltuisera 534.000 de lei, in luna noiembrie 2008, condu­cerea ANI a incheiat un contract de inchiriere pentru un apartament cu destinatia de birou pentru care a platit nu mai putin de 7.691 de euro pe luna. Potrivit raportului Curtii de Conturi, era vorba despre un apartament duplex in suprafata de 203 mp, situat in Bulevardul Aviatorilor nr. 63, contractul fiind incheiat pe o perioada de trei luni, pentru suma de 85.832 de lei, adica 23.073 de euro. Culmea este ca, potrivit raportului Curtii, apartamentul nici macar nu a fost folosit pe toata perioada derularii contractului, iar pretul chiriei pe metru patrat, raportat la pretul zonei, este cel putin dublu.

Inchirierea apartamentului respectiv nu a fost singurul contract de achizitii pagubos pentru bugetul institutiei facut de conducerea ANI. O situatie similara a gasit Curtea de Conturi si in privinta unui contract de inchiriere de sisteme informatice. Este vorba despre 30 de calculatoare, care au fost inchiriate la pretul de 2.474 de euro, fara TVA pe luna, timp de patru luni. Achizitia s-a facut cu cheltuirea neeconomicoasa si ineficienta a resurselor bugetare, arata Curtea de Conturi, in conditiile in care in martie 2008 ANI achizi­tionase alte echipamente informatice, care aveau caracteristici aproximativ similare si care erau oarecum identice celor inchiriate in august.

Neregulile constatate in activitatea Agentiei de inspectorii Curtii de Conturi se refera si la acordarea in mod gresit a unor indemnizatii din bugetul institutiei. Este vorba despre secretarul general al institutiei, Horia Georgescu, care, desi fusese delegat de Ministerul Justitiei sa faca parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost platit din bugetul ANI.

Alte ilegalitati au fost identificate de Curtea de Conturi in legatura cu sporurile acordate unor angajati. Astfel, printr-un ordin semnat la 19 fe­brua­rie 2008, seful ANI a aprobat doua functii, de director si de director general adjunct, care nu se rega­seau in anexa bugetului aprobat al insti­tutiei. Prin urmare, doi angajati au primit nelegal indemnizatia de con­ducere de 55% aferenta functiei de director general adjunct. In plus, si alti angajati, intre 9 si 11, au pri­mit ilegal in­dem­nizatia de condu­cere de 30% afe­renta functiei de sef de serviciu.

Curtea de Conturi a constatat in final ca sumele platite cu titlu de drepturi de personal si constituite ca pre­judiciu total pentru perioada 2008-2010 se ridica la 508.713 lei.

×
Subiecte în articol: observator