Acuzat de incompatibilitate şi de nejustificarea unei părţi din avere, fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a câştigat ieri la instanţa supremă procesul cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), conform ştiripesurse.ro. În noiembrie 2012, ANI a constatat că Ovidiu Silaghi nu poate justifica aproximativ 46.000 de euro, sumă reprezentând diferenţa între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 7 mai – 15 octombrie 2012. Ca urmare, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Oradea pentru a verifica modificările patrimoniale intervenite şi veniturile realizate de Silaghi pe o perioadă de cinci luni, de când acesta deţinea funcţia de ministru al Transporturilor, dar şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Silaghi şi soţia sa.
A început cu una şi a continuat cu alta
Silaghi a susţinut însă că totul a pornit de la un conflict de interese cercetat de ANI. “Este subliniat faptul că printr-un ordin al meu s-au acceptat, în weekend, autoturismele la taxa de pod, de la autostradă, spre mare, se facea un ambuteiaj acolo. S-a dovedit că ordinul nu este semnat de mine şi că nu puteam, nu era la dispoziţia mea. După aia au continuat cercetările încercând să afle altceva”, a declarat Silaghi la Antena 3. El a explicat că era vorba despre o descoperire de card, care până la urmă a fost lămurită. Mai mult, el a explicat că şi-a completat declaraţia de avere după modelul primit de la secretarul general al ANI. “Când mi-am completat declaraţia de avere, tocmai pentru a nu greşi, am luat legătura cu dl Horia Georgescu (preşedintele ANI – n.r.), care era plecat din ţară, şi mi-a dat până la urmă numărul de telefon al secretarului general de la ANI, iar după modelul secretarului general de la ANI mi-am completat declaraţia de avere. (…). Nu mi-a folosit la nimic”, a mai spus Silaghi. La scurt timp, însă, ANI a dat o interpretare proprie verdictului instanţei în cazul Silaghi, precizând pentru stiripesurse.ro că aceasta nu are nicio legătură şi nu influenţează în niciun fel sesizarea Comisiei de Cercetare a Averilor de către agenţie, fiind vorba doar de o acţiune paralelă a lui Silaghi, declarată inadmisibilă.
Verdictul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vine după ce, joia trecută, un alt demnitar, Dan Mihalache, acuzat “la pachet” cu Silaghi, a câştigat definitiv procesul cu ANI, tot la instanţa supremă. Fostul secretarul general adjunct al Guvernului era acuzat că a deţinut consecutiv şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale şi pe cea de la Guvern, cu rang de secretar de stat.
Mii de semnături pentru demiterea şefului ANI
Petiţia iniţiată de Jurnalul Naţional pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu, intitulată “Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite”, a strîns până astăzi la prânz aproape 6000 de semnături. Petiţia, ce poate fi găsită la adresa www.petitieonline.com, împreună cu semnăturile strânse vor fi înaintate Senatului Romîniei. Conform Legii 144/2007, Consiliul Naţional de Integritate, aflat sub control parlamentar asigurat de Senatul României, propune Senatului numirea şi revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI.
Citește pe Antena3.ro