Agenţia Naţională de Integritate susţine că achitarea lui Mircea Diaconu pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, în urma unei decizii de joi a Curţii de Apel Bucureşti, nu influenţează în niciun fel interdicţia în cazul acestuia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European.
ANI susţine, într-un comunicat de presă, că Mircea Diaconu a fost declarat în stare de incompatibilitate printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 19 iunie 2012.
Dosarul privind starea de incompatibilitate este separat de cel în care Mircea Diaconu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului General pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
'Menţionăm faptul că procesul penal aflat pe rolul instanţelor de judecată nu influenţează în niciun fel interdicţia prevăzută de dispoziţiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European. Interdicţia se aplică pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emisă la data de 19 iunie 2012', transmite ANI.
Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis joi achitarea lui Mircea Diaconu în dosarul în care este acuzat de conflict de interese şi aplicarea unei amenzi administrative, în cuantum de 1.000 de lei.