Noua legislaţie va interzice micuţelor vedete să facă repetiţii sau să se antreneze mai mult de o oră pe zi şi două zile pe săptămână, până la împlinirea vârstei de 12 ani. De alte munci nici nu va mai putea fi vorba în cazul minorilor.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) va iniţia în curând o Hotărâre de Guvern care va face ordine pe piaţa muncii pentru copii. Minorii vor putea presta numai activităţi cultural-artistice sau sportive, dar nu mai mult de o oră pe zi şi de doar două zile pe săptămână, până la împlinirea vârstei de 12 ani. "Se evită astfel exploatarea minorilor prin muncă. Este o Hotărâre de Guvern pe care trebuie să o adoptăm în termen de 90 de zile. Până acum nu a existat nici o reglementare în acest sens. Copiii sub 16 ani nu au voie să muncească, dar pot avea anumite activităţi, de tipul celor artistice. Urmează să vedem cum vom formula textul legii până la final. Noi trebuie să stabilim un număr de ore pe care le poate munci copilul, trebuie să stabilim nişte criterii şi nişte norme, ca să nu fie afectate sănătatea şi siguranţa copilului", explică Ileana Savu, secretar de stat al ANPDC.
MESERII PENTRU MICUŢI
Articolul 8 al proiectului Hotărârii de Guvern enumeră domeniile în care pot munci minorii: "cultural, artistic, sportiv, publicitar, de modeling, în sectorul formal în baza contractelor civile, precum şi de activităţi din cadrul educaţiei tehnologice, instruirii practice, stagiului la agenţi economici, în vederea prevenirii muncilor periculoase". Vedetele care nu au împlinit încă 12 ani nu se vor putea pregăti pentru spectacole mai mult de două ore pe săptămână şi nu vor mai putea evolua pe scenă mai mult de o oră. Astfel, nu vor mai exista nici recordurile mondiale care au fost posibile până acum, de exemplu în cazul Cleopatrei Stratan, cu cele mai lungi concerte la cele mai fragede vârste.
Aceeaşi HG prevede amenzi usturătoare pentru părinţii sau reprezentanţii legali care-şi lasă copiii să facă munci periculoase. Sumele vor fi cuprinse între 100 şi 1.500 de lei, de câte ori se va constata abuzul. Persoanele care folosesc minori pentru munci periculoase sunt pasibile de amenzi între 500 şi 1.000 de lei, dacă fapta nu este considerată infracţiune. Conform definiţiilor date de HG, muncile periculoase efectuate de copii sunt "activităţile sau ocupaţiile care prin natura sau formele lor au produs sau produc efecte negative asupra siguranţei, sănătăţii fizice sau mentale şi dezvoltării morale a copilului". Pericolul constă atât într-un volum de muncă foarte mare, cât şi în natura condiţiilor de muncă. Numărului de ore lucrate de copil trebuie să fie limitat, chiar dacă activitatea sau ocupaţia nu este considerată periculoasă ori nesigură. Actul normativ îi vizează pe minori - până la 18 ani -, dar şi pe agenţii economici, persoane juridice sau fizice, care utilizează munca minorilor, incluzând activităţi domestice, în agricultură sau activităţi tradiţionale. Cu această ocazie, nu va mai fi posibilă, conform noii legi, nici transmiterea "din tată-n fiu" a meseriilor tradiţionale, decât dacă se respectă numărul orelor de lucru şi condiţiile de siguranţă.
Citește pe Antena3.ro