x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Caz revoltator. Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat în cazul a 7 copii și tineri din Mehedinți

Caz revoltator. Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat în cazul a 7 copii și tineri din Mehedinți

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2024   •   12:45
Caz revoltator. Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat în cazul a 7 copii și tineri din Mehedinți

Suspiciunile de abuz sexual s-au confirmat, până în acest moment, în cazul a 7 copii și tineri aflați în sistemul de protecție specială și elevi ai unei școli speciale din Mehedinți, a anunțat marți Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Potrivit unui comunicat al ANPDCA, este vorba de 5 copii și tineri aflați în sistemul de protecție specială, dintre care unul major, și de doi elev ai unei școli speciale din Mehedinți.

Conform documentului citat, cazul a ieșit la iveală în urmă cu o lună, odată cu preluarea în sistemul de protecție specială, cu măsură de plasament în regim de urgență, a unuia dintre minori, un băiat de 15 ani. Acesta le-ar fi povestit psihologilor, la acel moment, că a fost abuzat sexual de către un angajat al DGASPC, paznic din 1991 în cadrul instituției, în perioada în care s-a aflat în familie.

„Este un caz absolut îngrozitor, am cerut de îndată o informare completă din partea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți și am că organele de cercetare penală vor stabili cât mai curând ce s-a întâmplat acolo și cei vinovați vor fi trași la răspundere. De asemenea, cred că e nevoie de o revizuire urgentă a procedurilor aplicate în cazul selecției și a verificării personalului care intră în contact cu minorii îngrijiți în serviciile sociale de tip rezidențial ale DGASPC-urilor, precum și de o mai mare atenție atunci când se fac efectiv aceste recrutări de personal. Este absolut inacceptabil ca astfel de situații să aibă loc în sistemul de protecție specială, mai ales că, din ce am înțeles, abuzurile asupra copiilor au început cu mai mult timp în urmă”, a declarat Rareș Petru Achirilioaie, președintele ANPDCA.

„Potrivit DGASPC Mehedinți, cazul a fost semnalat Poliției imediat după ce minorul a dat detalii psihologului, iar în aceeași zi a fost dispusă și constituirea unei comisii de disciplină la nivelul instituției, pentru cercetarea angajatului în cauză, care în acest moment se află în arest preventiv.În același caz, care face obiectul unei anchete a Poliției, a mai fost arestat preventiv și un instructor educator al școlii speciale din Drobeta Turnu Severin”, se mai arată în comunicat.

DGASPC Mehedinți va apela inclusiv la un psiholog extern pentru a realiza evaluarea tuturor minorilor care au fost implicați în acest caz și a propus includerea lor într-un program de consiliere, astfel încât să poată depăși această trauma.

Până acum, mai mulți minori aflați cu măsură de protecție specială în serviciile sociale gestionate de DGASPC Mehedinți au fost audiați, la sfârșitul săptămânii trecute, de organele de cercetare penală, după ce au apărut suspiciunile de abuz sexual asupra unuia dintre copii. 4 psihologi din cadrul DGASPC Mehedinți i-au asistat pe minori pe parcursul întregului proces de audiere.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: anpdca abuz sexual copii tineri