x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toţi asistenţii maternali cu vârsta de peste 65 de ani, evaluaţi în următoarea săptămână 

Toţi asistenţii maternali cu vârsta de peste 65 de ani, evaluaţi în următoarea săptămână 

de Redacția Jurnalul    |    21 Ian 2024   •   17:20
Toţi asistenţii maternali cu vârsta de peste 65 de ani, evaluaţi în următoarea săptămână 

În contextul cazului tragic din județul Timiș, unde o fetiță de 4 ani, aflată în plasament la un asistent maternal profesionist a decedat, în luna decembrie, reamintim că președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, a demarat la începutul lunii ianuarie o misiune de evaluare și control pe managementul protecției sociale.

Până în momentul de față, conducerea ANPDCA  a efectuat deplasări de lucru în județele Constanța, Tulcea, Galați, Dolj, Mehedinți, Gorj și Timiș.

În județul Timiș a fost analizat cazul și managementul acestuia, urmând ca săptămâna viitoare să fie întocmit un raport și o listă de propuneri pe care le vom da publicității. Concret, președintele ANPDCA a dispus trimiterea Corpului de Control la DGASPC Timiș, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat acest caz la nivelul Direcției. De asemenea, amintim că președintele ANPDCA s-a deplasat personal în Timiș pentru a se asigura că la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului s-au luat toate măsurile pentru punerea în siguranță și îngrijirea adecvată a celorlalți doi minori, care, la momentul incidentului se aflau în grija aceluiași asistent maternal. Cei doi erau frații fetiței decedate și au fost preluați de un alt asistent maternal. Ei beneficiază, în acest moment, de toate condițiile necesare creșterii lor, acordându-li-se întreaga atenție și sprijin total pentru a depăși trauma prin care au trecut.

Totodată, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, a solicitat tuturor Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară și din Municipiul București o evidență la zi și o evaluare a tuturor asistenților maternali profesioniști, cu atestat valabil și aflați în contract cu DGASPC, a căror vârstă a depășit vârsta legală de pensionare (65 de ani), precum și a evoluției dezvoltării fizice, mentale, morale și sociale a copiilor îngrijiți de aceștia. Termenul limită pentru această analiză este o săptămână.

În plus, se va continua această evaluare pentru toți asistenții maternali din România, termenul de finalizare al acestor evaluări fiind de două luni.

Precizăm că în funcție de concluziile rezultate în urma analizei datelor primite din teritoriu, precum și în urma raportului Corpului de Control care desfășoară o misiune de verificare a DGASPC Timiș, vom identifica măsurile care se impun, inclusiv de natură legislativă, pentru a proteja în primul rând interesul superior al copilului, având în vedere că orice persoană care își asumă o astfel de responsabilitate trebuie să dispună de abilitățile și competențele necesare creșterii și îngrijirii unui copil minor.

De asemenea, menționăm că este în analiză modificarea HG 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist. Această analiză se realizează  cu consultarea președinților de Consilii Județene, având în vedere că principalii furnizori de servicii sociale sunt în directa lor subordonare.

Din cei 39.224 de copii aflați în sistemul de protecție specială, 15.957 se află în grija asistenților maternali, 9.673 la rude până la gradul IV, 2.930 la alte persoane, 8.553 în servici rezidențiale publice și 2.111 în servicii rezidențiale de stat, tocmai de aceea considerăm că se impune o analiză atentă în ceea ce privește modificarea legislației din domeniu.

În plus, precizăm că, încă din decembrie, cazul referitor la decesul fetiței de 4 ani este anchetat de Poliție și Parchet.

×
Subiecte în articol: anpdca