Potrivit unui nou ordin semnat de președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), se stabilește că în cazul întreruperii serviciului de furnizare a energiei electrice, clienții firmelor de distribuție vor plăti simultan despăgubiri și compensații clienților afectați. Până acum legislația prevedea ca acordarea fie a despăgubirilor, fie a compensațiilor, alegându-se cea cu valoarea cea mai mare. Dacă noul ordin al ANRE vine în sprijinul consumatorilor, în schimb programul de racordare gratuită a consumatorilor de gaze la rețea se dovedește un eșec. La mai puțin de cinci luni de la lansarea lui, programul este blocat, iar distribuitorii susțin că nu pot face față avalanșei de solicitări.
Ordinul 25/2021 care a intrat acum în vigoare stabilește că se acordă compensații în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural) sau dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat și sunt, pentru fiecare eveniment, de 30 de lei pentru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune.
Despăgubirile, calculate la nivelul prejudiciului
În ceea ce privește despăgubirile, ele vor fi plătite de distribuitorii de energie în cazul în care apar defecțiuni ale aparatelor casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune în rețea. Astfel, utilizatorul va avea dreptul să primească despăgubiri pentru daune materiale produse ca urmare a nerespectării de către operatorul de distribuţie a indicatorilor de performanţă privind continuitatea alimentării cu energie electrică şi calitatea tehnică a energiei electrice distribuite, stabiliţi în Standardul de performanţă, precum şi ca urmare a întreruperilor datorate unor erori în operarea reţelelor electrice ale operatorului de distribuţie. Despăgubirile se vor calcula la nivelul prejudiciului suferit de client.
Suntem peste media UE la întreruperi
Potrivit ANRE, o mare parte a instalațiilor aferente rețelelor electrice de distribuție aflate în prezent în funcțiune are durata de funcționare îndelungată, preponderent mai mare de 35 de ani, iar Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) estima în 2018 că pentru rețelele de distribuție au nevoie de investiţii totale, pe termen lung, de peste 10 miliarde de euro. La nivelul anul 2019, ultimul raport publicat de ANRE arăta că în 2019 întreruperile neplanificate au totalizat la nivel de țară de 178,9 min./an (față de 224 min/an în 2018), rămânând totuși peste valoarea de circa 20 - 100 min/an înregistrată în ţările europene avansate.
AEI acuză: Racordarea gratuită la gaze, doar pentru șmecheri
Modificările legislative realizate în urmă cu cinci luni pentru stimularea racordării la rețeaua de gaze și energie electrică, inclusiv prin scutirea de la plată a acestor lucrări pentru noii consumatori, ar putea fi oprită, susține președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță. Asociația a realizat în urmă cu cinci luni un studiu intitulat „Analiza politicii de creștere a gradului de conectivitate la resursele de gaze naturale pentru sectorul rezidențial” în care atrăgea atenția asupra implicațiilor tehnice, sociale și economice ale modificărilor din legislație privind racordarea gratuită la gaze. Chiar dacă concluziile studiului AEI erau de necontestat, autoritățile au mers mai departe cu această inițiativă, invocându-se necesitatea racordării la gaze a cât mai multor români. Acum, la doar cinci luni de la demararea procesului de racordare gratuită, costurile fiind suportate de distribuitori, singurul proiect național de dezvoltare a sectorului de gaze existent în momentul de față este oprit. „Atrăgeam atenția anul trecut, în nenumărate poziții publice luate, că acest proiect nu este pentru bieții oameni din mediul rural, care se încălzesc cu lemne, așa cum se vehiculează, este un proiect pentru „băieții deștepți” care au construit „haotic” în zona periurbană. Astăzi, putem aprecia că și în cazul acestei „Politici energetice” am prognozat corect, după ce „băieții deștepți” (pentru care a fost realizată această lege) au depus cererile de racordare gratuită, racordarea se oprește și „săracii” nu mai pot beneficia de accesul gratuit la gaze”, susține președintele AEI.
Programul GRP, o altă eroare
O altă prognoză pe care asociația a realizat-o în urmă cu un an privind influența negativă a Politicilor în domeniul gazelor, este modul nefast al lansării GRP (Gas Release Program) și care își arată acum roadele prin creșterea prețului gazelor marfă de la 38 lei/MWh la 90 lei/MWh - adică de 136 %, cu profituri mari realizate pentru unii furnizori, creșterea dependenței României de gazele de import și fără nici cea mai mică influență în preț pentru majoritatea consumatorilor casnici de gaze.