x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANRE: Preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă

ANRE: Preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă

28 Noi 2013   •   13:28
ANRE: Preţul energiei termice pentru bucureşteni nu va fi majorat în această iarnă

Prețul energiei termice pentru bucureșteni nu va fi majorat în această iarnă, iar, la nivelul țării, variațiile de preț vor fi de maximum 5%, a declarat, astăzi, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Emil Calotă.

El a subliniat că ANRE reglementează doar prețul la care agentul termic pleacă din centralele în cogenerare de înaltă eficiență, în număr de 37 la nivelul întregii țări, în timp ce prețul pentru celelalte centrale termice din țară este reglementat de către o altă instituție, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare (ANRSC).

"Am analizat care va fi prețul în 2014 pentru cele 37 de centrale în cogenerare și vestea bună este că nu vor exista variații semnificative. Ele vor fi de maximum 5%. Pentru București, variația este chiar mai mică, astfel că bucureștenii nu vor simți niciun fel de influență negativă în preț în această iarnă", a explicat Calotă, potrivit Agerpres.

Prețul la care agentul termic pleacă din centrale nu este cel final, plătit de consumatori. Prețul final este stabilit după ce primăriile decid care vor fi subvențiile pe care le vor suporta din bugetul local.

Calotă a precizat că cele 37 de centrale în cogenerare de înaltă eficiență au primit în total bonusuri de 300 de milioane de euro pentru a-și eficientiza echipamentele. Aceste bonusuri sunt plătite de toți consumatorii din România, prin taxa de cogenerare introdusă în 2009 în factura la electricitate.

"Din acești bani au făcut investiții, unele sunt încă în derulare, cum ar fi centrala de la Pitești", a mai spus Calotă.


×
Subiecte în articol: anre energie termica preţ caldura