CNA a decis sa amendeze Antena 1 cu 12.000 de lei si Antena 3 cu 10.000 de lei, pentru mai multe editii ale emisiunii "In gura presei", in care realizatorul Mircea Badea a folosit un limbaj injurios la adresa unor persoane pe care le-a numit, dar si la adresa unor categorii.
Consiliul a vizionat azi mai multe inregistrari din emisiuni "In gura presei", ajungand la concluzia ca Mircea Badea incalca legislatia audiovizualului, care interzice folosirea unui limbaj injurios in programele de televiziune.
Problema remarcata de cei mai multi membri ai CNA a vizat difuzarea in reluare, pe Antena 1, a emisiunii "In gura presei", fara ca programul respectiv sa fie editat astfel incat sa respecte prevederile legislatiei audiovizuale privind protectia minorilor.
De asemenea, Ioan Onisei, vicepresedintele CNA, si Narcisa Iorga, membru al Consiliului, au atras atentia ca in mai multe randuri conducerea televiziunii Antena 1 a promis ca va lua masuri pentru editarea emisiunii "In gura presei".
"Am avut promisiuni ferme ca lucrurile se vor schimba (...) Nu am nimic de spus in legatura cu opiniile personale, de ordin politic sau despre lume si viata ale domnului Badea, insa sunt invocate nume in legatura cu care se fac o serie de afirmatii care sunt jigniri in mod evident", a spus Onisei, referindu-se la afirmatii facute in emisiune de Mircea Badea despre Radu Moraru, dar si despre un blogger caruia "i-a fost expusa imaginea" in emisiune.
In mod concret, in mai multe editii ale emisiunii, Mircea Badea a vorbit despre "pupinbasisti", identificandu-i in aceasta categorie pe Radu Moraru si pe un blogger.
Potrivit CNA, bloggerului nu i-a fost dezvaluit numele, insa pe ecran a fost postata o fotografie cu acesta, iar realizatorul TV a spus ca el i-a luat un interviu lui Traian Basescu.
"Exista un fel de personaj maroniu, maroniu de la pupinbasism, de atata pupinbasism, unul dintre cele mai odioase, din punctul meu de vedere, el se numeste Radu Moraru", a spus Mircea Badea, vorbind pe larg despre Radu Moraru si activitatea lui recenta la televiziunea 10 TV. "Eu sper ca de baiatul asta sa se aleaga praful si pulberea, nu ca vreau sa blestem, da' sa dea Dumnezeu si Maica Domnului, praful si pulberea sa se aleaga de baiatul asta", a mai spus, printre altele, Badea despre Moraru, potrivit monitorizarii CNA.
Pe de alta parte, intr-una dintre emisiuni, Mircea Badea a facut o comparatie intre unii bloggeri, fara sa-i nominalizeze, si niste "ciorapi puturosi".
"Ma veti intreba ce legatura are asta cu interesul public. Are. Are, pentru ca pe net exista o specie de pupinbasisti, de sustinatori, da' nu de sustinatori, de propagandisti (...) Da' cumva, ei traiesc din niste bani, care, indirect, o mare parte dintre ei, daca le iei urma, asa, pac-pac-pac, mergi pe urma de linte presarate-n urma, ajungi la bugetul statului, intr-un fel sau altul", a spus Badea.
La sfarsitul comentariului sau pe ecran a fost prezentata o fotografie cu un blogger, pe care Badea l-a numit "ciorapist". "(...) eu nu stiu ce e mai nociv, fata astuia sau ciorapul neschimbat?!", a comentat Badea, conform aceleiasi monitorizari CNA.
"Mi se pare inacceptabil sa te rafuiesti pe cineva si sa-i dai si imaginea", a spus insa Ioan Onisei, vicepresedintele CNA. El a vorbit si despre "reperele morale" pe care Mircea Badea le ofera copiilor si adolescentilor, atunci cand foloseste un limbaj violent, chiar daca nu se refera in mod special la cineva.
"El se rafuieste si cu bloggerii si cu telespectatorii", a spus si Narcisa Iorga, membru al CNA. Ea a mai spus ca membrii Consiliului au asteptat "suficient de mult timp ca radiodifuzorul Antena 1 sa intre in legalitate in privinta difuzarii acestei emisiuni la o ora accesibila minorilor".
"Limbajul injurios a devenit regula", a mai spus ea, precizand ca Antena 1 incalca prin redifuzarea programului "In gura presei" articolul 19, alineatul 2 din Codul audiovizualului, potrivit caruia "Responsabilitatea clasificarii programelor revine radiodifuzorilor si furnizorilor de servicii media la cerere, in conformitate cu urmatoarele criterii: b) utilizarea violentei si rolul acesteia in rezolvarea problemelor; k) calitatea si tipologia limbajului".
"Nu sunt respectate criteriile de incadrare a emisiunii. Eu nu m-as limita doar la o sanctiune, ci si la o somatie cu intrarea in legalitate la Antena 1 in legatura cu redifuzarea acestui program", a mai spus Narcisa Iorga. Ea a facut referire la faptul ca Antena 1 nu mai poate relua dimineata emisiunea "In gura presei" in aceeasi forma in care programul a fost difuzat seara pe Antena 3.
O alta posibilitate la care s-a referit insa Rasvan Popescu, presedintele CNA, a fost aceea ca Antena 1 poate difuza emisiunea dimineata, daca programul este "curatat" de aspectele care incalca legislatia audiovizualului privind protectia minorilor. El a precizat ca aspectele care pun probleme sunt putine, raportat la numarul mare de editii "In gura presei", realizate de Mircea Badea.
"Daca noi ne-am fi respectat pe noi insine si am fi monitorizat in fiecare luna ("In gura presei", n.r.) - asa cum se face pe emisiunile de radio si am observat ca s-a schimbat foarte mult - am fi avut masuri clare, dovezi concrete cat de des se recurge la un astfel de limbaj de catre un realizator de emisiune. Acum ca am surprins in 13 emisiuni foarte multe cuvinte care se incadreaza in limbajul injurios, pentru mine este suficient", a spus Narcisa Iorga.
Pe de alta parte, Rasvan Popescu, presedintele CNA, i-a raspuns ca ea a solicitat discutarea raportului pe emisiunea "In gura presei" de la Antena 3 si Anten 1 in aceeasi zi cu "Lumea lui Banciu" de la B1 TV.
Iorga a precizat, insa, ca emisiunea lui Banciu se difuzeaza doar de cateva luni, spre deosebire de cea a lui Badea care este transmisa de multi ani.
"Parerea mea este ca problemele sunt mai mici ca in trecut", a spus insa Rasvan Popescu, referindu-se la emisiunea lui Badea. "Sunt situatii in care se adreseaza unor persoane care nici nu stim daca exista", a mai spus Popescu.
Totodata, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena 1 si Antena 3, a spus ca "s-au facut incercari" pentru editarea emisiunii "In gura presei" care se difuzeaza dimineata, "insa, fiind vorba de un discurs, nu se mai intelegea nimic".
"Pot fi niste afirmatii, niste pareri, niste opinii, dar nu este la modul de regula, de fiecare data", a mai spus Mirela Bomboe.
"Este prea mult naduf. Sunt prea multe rafuieli in aceste emisiuni", i-a atras atentia Christian Mititelu, un alt membru al CNA. "Faceti de asa natura ca a doua zi emisiunea sa fie curatata (...) Probabil o sa va coste mai putin decat pot sa va coste amenzile pentru difuzarea genului asta de limbaj la o ora nepotrivita", a mai spus Mititelu.
Pe de alta parte, Mihai Malaimare, membru al CNA, s-a aratat deranjat de un alt aspect petrecut intr-o editie a emisiunii "In gura presei", cand Mircea Badea a incercat sa distruga mouse-ul pe care il folosea in mod obisnuit, din cauza ca obiectul nu mai functiona. "Asta cu distrugerea in direct a unui obiect, cum e?", a spus Malaimare, referindu-se la faptul ca Mircea Badea a izbit mouse-ul de mai multe ori de masa.
S-au facut mai multe propuneri de amendare, care au fost votate pe rand. Insa propunerea facuta de Narcisa Iorga - de amendare a Antena 1 cu 12.000 de lei si a Antena 3 cu 10.000 de lei - a fost cea care a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) si a putut fi aplicata.
"Pentru" aceasta sanctiune au votat Gelu Trandafir, Attila Szasz, Narcisa Iorga, Ioan Onisei, Christian Mititelu si Mihai Malaimare, in timp ce Rasvan Popescu si Cristina Trepcea au votat "impotriva".
Sanctiunile s-au aplicat in baza articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit caruia "Moderatorii programelor au obligatia sa nu foloseasca si sa nu permita invitatilor sa foloseasca un limbaj injurios sau sa instige la violenta".
In cazul televiziunii Antena 1 CNA a considerat ca a fost incalcat si articolul 39, alineatul 2 din Legea audiovizualului - "Difuzarea in serviciile de televiziune si de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizica, mentala sau morala a minorilor se poate face numai daca, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces conditionat, se asigura faptul ca minorii din zona de transmisie, in situatii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective", dar si art. 19 din Cod.
Totodata, la insistentele Narcisei Iorga, CNA a decis sa monitorizeze in fiecare luna redifuzarile emisiunilor "In gura presei", pe Antena 1, si "Lumea lui Banciu", pe B1 TV.
Decizia a fost luata dupa ce Narcisa Iorga i-a cerut lui Rasvan Popescu sa isi "asume", daca doreste "sa perpetueze" genul de limbaj folosit de Mircea Badea. "Daca doriti sa perpetuati acest gen de limbaj si la Antena 1 si la B1 si la posturi locale (...), asumati-va si acest risc. Libertatea de expresie pe care dumneavoastra spuneti, cu orice ocazie, ca o aparati, inseamna si asta, asumati-va si asta. Eu una nu mi-o asum si cred ca este obligatoriu sa respectati un vot dat de Consiliu si sa monitorizam", a mai spus Iorga, facand din nou referire la faptul ca emisiunile matinale de la posturile de radio sunt monitorizate in mod regulat de CNA.
"Atentie, noi emisiunile matinale de radio le-am monitorizat pentru toata lumea, pe un anumit tronson orar. Dumneavoastra vreti sa faceti o tinta din aceasta emisiune (In gura presei, n.r.)", i-a raspus Popescu. Narcisa Iorga a spus insa ca trebuie monitorizate si emisiunile difuzate dimineata pe celelalte posturi TV.