x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ANTIELECTORALIADA - Miting anti mici şi bere

ANTIELECTORALIADA - Miting anti mici şi bere

de Diana Scarlat    |    08 Oct 2008   •   00:00
ANTIELECTORALIADA - Miting anti mici şi bere

Sindicalişti din toată ţara s-au unit şi-au mărşăluit în jurul Palatului Parlamentului. La sfârşit au chefuit, pentru că liderii le-au pregătit şi program artistic, să fie-n ton cu manifestările din UE. Însă din « masa şi dansu’ » au rămas numai cu dansu’, ca să nu semene cu un miting de campanie electorală.



Sindicalişti din toată ţara s-au unit şi-au mărşăluit în jurul Palatului Parlamentului. La sfârşit au chefuit, pentru că liderii le-au pregătit şi program artistic, să fie-n ton cu manifestările din UE. Însă din « masa şi dansu’ » au rămas numai cu dansu’, ca să nu semene cu un miting de campanie electorală.

Au încins şi-o horă-n Piaţă după discursuri, ca la un veritabil chef. Şi cică nici n-a fost miting de protest, ci chiar sărbătoare, de "Ziua Internaţională a Muncii Decente”, cum ne-a explicat preşedintele Confederaţiei « Cartel Alfa », Bogdan Hossu. Nae Lăzărescu şi "digei” Vasile Muraru au readus sindicaliştii plictisiţi în faţa scenei după ce-a plecat Ducu Bertzi. Şi-au reîncins spiritele, începând cu un "cover” parodic după o piesă a trupei de peste Prut, Zdob şi Zdub.

BOMBOANA DE PE COLIVĂ. Dacă a fost pomană electorală, trebuie să fie şi colivă. Iar fiecare colivă îşi are bomboana ei - în cazul nostru, sindicaliştii în stradă. Oamenii muncii s-au adunat cu surle şi trâmbiţe, fluiere, goarne şi tobe în Piaţa Constituţiei pe la 11.00, aşa cum era programat. N-au fost 20 de mii, cum sperau lideruii de sindicat, ci în jur de 10 mii, dar numai la-nceput. În plin vârf de criză economică şi cu un leu schilodit de euro, fix înainte de alegeri, sindicaliştii au ieşit să ceară bani. Degeaba zic politicienii că n-avem de unde să dăm, degeaba prezintă economiştii scenarii apocaliptice pe care le vom trăi în cazul majorării salariilor bugetarilor. Totul e-n zadar, pentru că ei vor! După ce-au dat ocol, în marş organizat, Casei Poporului, s-au cam evaporat. Au rămas cam 5 mii să-şi scandeze lozincile în faţa presupuşilor parlamentari de după perdelele palatului din spatele lor. Şi să-şi asculte liderii.  

HAIDEţI PE EI / PE MAMA LOR! "Noi existăm în această ţară în fiecare zi, nu numai în campanie electorală, când vin să ne momească cu mici şi cu bere. În fiecare zi avem probleme. Să ne lase dracului în pace! Să ne lase-n pace cu mitingurile lor electorale de doi bani, să vină în rândul nostru şi să ne rezolve problemele, că d-aia i-am pus acolo, în Casa Poporului.”, striga mulţimii Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), către mulţime. Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa”, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicatelor Libere din România (CSLR) "Frăţia” şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR), au strigat la parlamentari să le dea. Şi-au promis greve generale. Cer bani pentru o viaţă decentă şi condiţii decente de muncă. Să fie 900 de lei salariul minim, nu 540, cât este în prezent. Şi să se indexeze cu 40-60% toate salariile bugetarilor, iar salariul minim să crească progresiv, astfel ca în anul 2013 să atingă nivelul de 50% din salariul mediu pe economie. Sindicaliştii mai cer adoptarea de urgenţă a unei legi de salarizare unică pentru sistemul bugetar şi ratificarea de către statul român a convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) privind sănătatea şi securitatea în muncă. "Nu intenţionăm să ieşim în stradă de prea multe ori. Ceea ce am făcut acum este un semnal de alarmă pe care l-am tras ca să ne facem auziţi. Sperăm să rezolvăm problemele la masa discuţiilor”, ne-a mărturisit Bogdan Hossu, spunând că nu campania electorală i-a scos la miting, ci sărbătoarea de ieri.

PARLAMENTUL ÎN FORMOL. Tentativa de pomană electorală s-a transformat în bumerang. Şeful BNS a spus-o explicit, în finalul discursului său: "Prieteni de peste gard, - huooooo! – având în vedere că de 18 ani aţi ocupat în mod abuziv Casa Poporului, de unde ar fi trebuit să izvorască toate soluţiile pentru oamenii care sunt aici, vom face o iniţiativă legislativă - că, slavă Domnului, semnături avem de unde să strângem - ca să transformăm Casa Poporului într-un muzeu Antipa. Să-i băgăm pe toţi în formol şi să venim să-i vizităm. Să ne uităm la ei, să ne aducem aminte, să ne spunem unii altora şi să le arătăm copiilor noştri: aşa arătau politicienii din paleozoicul politicii româneşti! Vom merge la vot cu toţii şi-i vom alege pe cei care sunt în stare să ne conducă! Unitate, dragilor! U-ni-ta-te, u-ni-ta-te, u-ni-ta-te!” Şi gata, că deja trecuse de ora unu şi-un sfert, iar artiştii se cam grăbeau : "Am pregătit pentru dumneavostră, ca să ne susţină, un mic specatcol.”, a-ncheiat programul de miting Bogdan Hossu, invitându-l în scenă pe Ducu Bertzi. Primul mesaj a fost unul muncitoresc: « Când s-o-mpărţât norocu’, măi do-ru-leee, / când s-o-mpărţât norocu’ / fost-am io dus la lucru / măi do-ru-le ! »… Vineri, la ora 13:00, sindicaliştii se vor întâlni la Palatul Victoria, la invitaţia premierului Tăriceanu. Se vor discuta subiectele "aflate în atenţia Guvernului şi a sindicatelor”.  

×
Subiecte în articol: observator