Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a transmis vineri un mesaj cu ocazia Zilei Regalităţii, în care evidenţiază faptul că patriotismul, onoarea şi sacrificiul pentru ceea ce înseamnă România sunt valori pe care Regele Mihai I le întruchipează "cu prisosinţă".
"Ziua de 10 Mai îmi oferă prilejul de a ura MS Mihai I, reginei Ana precum şi membrilor Casei Regale multă sănătate, bucurii şi împliniri. Sunt sigur că majoritatea concetăţenilor mei îmi împărtăşesc sentimentul de recunoştinţă faţă de cel care a condus România într-una dintre cele mai grele momente din istoria statului nostru precum şi sentimentul de mândrie pentru faptul de a avea printre noi unul dintre cei mai remarcabili oameni de stat ai secolului XX. Patriotismul, onoarea, sacrificiul pentru ceea ce înseamnă România sunt valori pe care MS Mihai I le întruchipează cu prisosinţă. La mulţi ani!", subliniază preşedintele Senatului, într-un mesaj postat pe un site de socializare.
Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine, într-un mesaj transmis de Ziua Regalităţii, că se numără printre românii care preţuiesc contribuţia Casei Regale la modernizarea statului.
''Cu ocazia Zilei Regalităţii aş dori să transmit cele mai calde urări Majestăţii Sale Regele Mihai şi întregii Case Regale a României. Mă număr printre cetăţenii români care preţuiesc contribuţia Casei Regale a României la modernizarea statului român şi aducerea ţării noastre în marea familie a naţiunilor Europei. La mulţi ani, Familiei Regale a României!'', a scris vineri pe blogul personal preşedintele Camerei.
Cu o triplă semnificaţie, data de 10 mai s-a impus în perioada modernă drept cea mai bună alegere pentru Ziua Naţională a României, fiind sărbătorită din 1867 până în 1947. Pe 10 mai 1866 Carol I a devenit domnitor al României. 11 ani mai târziu, tânărul stat îşi oficializa independenţa iar la 10 mai 1881 România devenea regat.